Bomen met een goede herfstkleur

Aan een mooie herfstkleur van bomen wordt een in toenemende mate een sierwaarde toegekend, soms nog meer dan aan een rijke bloei. Wij begrijpen dat goed want herfstkleuren kunnen zeer spectaculair zijn en ook in het najaar prachtige accenten in de beplanting aanbrengen. Via onze bomenfilter is een groot assortiment bomen met een herfstkleur te vinden. Daarbij moet worden aangetekend dat de intensiteit van de herfstkleur behoorlijk kan verschillen en afhankelijk is van een aantal aspecten en factoren.

Bijzondere herfstkleur? Kies voor een cultivar!

Sommige hoofdsoorten, zoals bijvoorbeeld amberbomen hebben doorgaans een mooie rode herfstkleur: doorgaans want dat kan nogal verschillen. Dat komt doordat een soort, zoals bijvoorbeeld Acer rubrum, uit zaad wordt gekweekt en iedere nakomeling zijn eigen genetische materiaal heeft. Uiteraard hebben ze allemaal de hoofdkenmerken van Acer rubrum, maar binnen de soort kunnen er behoorlijke verschillen zijn in o.a. groeiwijze, kroonvorm, bloei of herfstverkleuring. Omdat deze grote variatie niet altijd gewenst is en afnemers bepaalde kenmerken graag terug zien in een hele partij, worden van de meeste voorkomende boomsoorten selecties gemaakt.

Uit zaailingen worden bomen geselecteerd op basis van een bepaalde, positieve eigenschap. Zo’n eigenschap kan bijvoorbeeld een bijzonder mooie herfstkleur zijn. Van een geselecteerde boom wordt basismateriaal afgenomen en de boom wordt vegetatief vermeerderd door middel van bijvoorbeeld stekken of enten. Bij deze manier van vermeerderen hebben alle ‘nazaten’ dezelfde genen als de moederboom. Selecties worden op de markt gebracht als cultivar, zoals bijvoorbeeld Acer rubrum ‘Brandywine’ met zijn vlammend rode herfstblad. Om zeker te zijn van een opvallende herfstkleur, kies je dus het beste voor een cultivar die daarop is geselecteerd.

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Bomen Met Herfstkleur 5
Bomen Met Herfstkleur 6
Bomen Met Herfstkleur 7
Bomen Met Herfstkleur 9
Bomen Met Herfstkleur 10
Bomen Met Herfstkleur 12
Parottia Persica

Bodemvochtigheid en temperatuur van invloed op herfstkleur

Chlorofyl geeft de bladeren hun groene kleur. Chlorofyl (bladgroen) is noodzakelijk voor de fotosynthese, de chemische reactie die zonlicht omzet in suikers voor de plant. Wanneer de nachten langer worden, vertraagt de productie van chlorofyl en valt na verloop van tijd zelfs stil. Daardoor worden de andere kleuren, die ook in het blad aanwezig zijn, zichtbaar en tonen in meer of mindere mate hun kleuren. De verloop van dit proces wordt beïnvloed door een aantal zaken. Hier is nog niet alles over bekend maar we weten dat bodemvochtigheid en temperatuur bepalende factoren zijn. Een opeenvolging van warme, zonnige dagen en koude maar vorstvrije nachten leveren de meest spectaculaire herfstverkleuring op.

De bodemvochtigheid heeft ook invloed; grote droogte of juist lange natte periode geven stress en bij stress zal het blad eerder én intenser verkleuren. Een lange droge zomer zorgt ervoor dat de herfstverkleuring later op gang komt. Bij een droog najaar zal de herfstverkleuring langer aanhouden. Wanneer er eenmaal vorst in de lucht zit is het snel voorbij en valt het blad af.

Bomenvlog: Indian Summer op de kwekerij

Bomen hebben verschillende sierwaarde, waaronder de herfstkleur. Hoewel we vaak maar kort kunnen genieten van deze bijzondere kleuren, is de herfst wel één van onze favorieten seizoenen. Speciaal voor het vastleggen van deze "Indian Summer" is Johan afgereisd naar Geldern, waar hij - op onze kwekerijlocatie in Duitsland - een groot assortiment laat zien van bomen met spectaculaire herfstkleuren.