Eucommiaceae

Euonymus alatus Kardinaalsmuts

Struikvorm die uiteindelijk uitgroeit tot een kleine boom. Jonge twijgen zeer opvallend gevleugeld. Deze kurkachtige vleugels kunnen tot circa 1 cm breed zijn. Op oudere takken verdwijnen deze en word… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4 m
Kroon: rond, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: omgekeerd eirond tot eirond, heldergroen, 5 - 10 cm
Bloemen: geelgroen, 0,6 - 0,8 cm, mei
Herfstkleur: rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Alle herfstkleuren Voedselboom voor vogels Giftige onderdelen Grillig groeiend Alle soorten
Euonymus-alatus
Euonymus Alatus 3
Euonymus Alatus 4
Euonymus Alatus 1
Euonymus Alatus 6
Euonymus Alatus 2
Euonymus Alatus-1
Euonymus Alatus 5

Euonymus alatus

Struikvorm die uiteindelijk uitgroeit tot een kleine boom. Jonge twijgen zeer opvallend gevleugeld. Deze kurkachtige vleugels kunnen tot circa 1 cm breed zijn. Op oudere takken verdwijnen deze en wordt de bast iets gegroefd. Bij het uitlopen van het blad vallen de rode knopschubben goed op. Bladeren heldergroen en in de herfst schitterend vuurrood verkleurend. De intense herfstverkleuring heeft de boom in Amerika de volksnaam “Burning bush” opgeleverd. De kleine geelgroene bloemen worden gevolgd door karakteristieke vruchten die bestaan uit een openspringende, rozerode doosvrucht met daarin gewoonlijk één, soms twee zaden die omgeven zijn door een oranje vlies, arillus genoemd. Het vezelige wortelgestel is fijn vertakt en wortelt niet erg diep. Kan op alle gronden en verdraagt zowel zon als schaduw, maar is gevoelig voor droogte en stilstaand water rond de wortels.
Specificaties
Hoogte:
4 m
Kroon:
rond, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
jonge twijgen gevleugeld, bast grijsbruin, iets gegroefd
Blad:
omgekeerd eirond tot eirond, heldergroen, 5 - 10 cm
Herfstkleur:
rood
Bloemen:
geelgroen, 0,6 - 0,8 cm, mei
Vruchten:
rozerode vierhokkige doosvruchten, zaden omgeven door oranje
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
alle, mits goed doorlatend
Blad:
omgekeerd eirond tot eirond, heldergroen, 5 - 10 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
China, Japan, Korea, Siberië en Mantsjoerije
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.