Juglandaceae

Juglans regia Gewone walnoot, Okkernoot

Al vele eeuwen in cultuur en uitgroeiend tot forse boom van circa 30 m hoogte. De vrijwel ronde kroon is opgebouwd uit zware takken. De oude stam is lichtgrijs met diepe, onregelmatige verticale groev… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 30 m
Kroon: rond, onregelmatig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: oneven geveerd, heldergroen, 20 - 30 cm, geveerd blad
Bloemen: ? hangende katjes circa 6 - 8 cm, ? 2 of 3 bijeen, mei/juni
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Groen Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Geveerd blad Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Eetbare vruchten Speelboom
Juglans Regia 7
Juglans Regia 1-1
Juglans Regia 1
Juglans Regia 4
Juglans Regia 5
Juglans-regia
Juglans Regia 9
Juglans Regia 6
Juglans Regia 10
Juglans Regia
Juglans-regia-s-50-60ha-sthca119-pa
Juglans Regia 11
Juglans Regia 8
Juglans Regia-1
Juglans Regia 2
Juglans Regia 3
Juglans-regia-s-35-40-45-wal

Juglans regia

Al vele eeuwen in cultuur en uitgroeiend tot forse boom van circa 30 m hoogte. De vrijwel ronde kroon is opgebouwd uit zware takken. De oude stam is lichtgrijs met diepe, onregelmatige verticale groeven. Het oneven geveerde blad wordt 20 - 30 cm lang en heeft 2 - 4 (6) jukken. De deelblaadjes zijn eirond tot ovaal, circa 8 - 12 cm. Ná de bladontwikkeling verschijnen de groene, mannelijke katjes (circa 7 cm) en de kleinere vrouwelijke bloemen die in groepjes van 2 of 3 bijeen staan. De groene, bijna ronde, vrucht heeft een gladde bolster die in het begin nog kort, klierachtig behaard is. De lichtbruine noot is gegroefd. Bijzonder smakelijk. Noten verschijnen pas bij circa 15 jarige exemplaren. Wortelt zeer diep en heeft liefst goed doorwortelbare, open grond. Belangrijke houtproducent.
Specificaties
Hoogte:
15 - 30 m
Kroon:
rond, onregelmatig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
lichtgrijze, diepgegroefde stam, jonge takken grijsbruin
Blad:
oneven geveerd, heldergroen, 20 - 30 cm, geveerd blad
Bloemen:
? hangende katjes circa 6 - 8 cm, ? 2 of 3 bijeen, mei/juni
Vruchten:
walnoten, ondiep gegroefde, groene vruchtbolster, eetbaar, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
kalkrijke en vochthoudende bodem
Blad:
oneven geveerd, heldergroen, 20 - 30 cm, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
zuidoost Europa, Klein-Azië tot in Himalaya en West-China
Toepassingen en inspiratie
Vormbomen Bomen voor in een landelijke tuin
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.