Vorm- en leibomen: de oplossing bij weinig ruimte!

Steeds vaker worden ontwerpers geconfronteerd met een beperkt beschikbare ruimte voor bomen terwijl deze vanwege de sfeer én leefbaarheid zeer gewenst zijn. Lei- en vormbomen kunnen helpen bij het oplossen van dergelijke ruimtelijke problemen. Hoge of lage schermen, lei- of blokvormen kunnen in zo'n geval voor het gewenste groene element zorgen. Door deze in een repeterend patroon te planten kunnen ze ook zeer sterke lijnen en verbindingen in de buitenruimte aanbrengen. Deze lijnen zullen in de winter duidelijk herkenbaar blijven en zorgen zo het hele jaar rond voor een goede basisstructuur.

ook wanneer men te maken heeft met ongewenste elementen op omliggende (of eigen) percelen kunnen leibomen ook uitkomst bieden. Geplaatst op een strategische plek kunnen deze de elementen aan het oog ontrekken of de zichtlijnen verplaatsen en het oog een andere kant op leiden. Wanneer de storende elementen te hoog zijn kunnen dakbomen worden ingezet voor afscherming van het terras als er privacy wordt verlangd. In particuliere tuinen kan dit een uitkomst zijn

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Carpinus Betulus- Cylinder
Carpinus Betulus
Taxus Baccata
Vormbomen 2
Vormbomen 3
Vormbomen 7
Vormbomen 9
Vormbomen 10
Vormbomen 11
Vormbomen 13

Vormbomen en leibomen: het verschil

Vormbomen zijn, zoals het woord al doet vermoeden, in een bepaalde vorm gesnoeid. Dat snoeien gebeurt uitsluiten aan de buitenzijde; de takstructuur binnenin de kroon blijft gehandhaafd. Het snoeien moet jaarlijks gebeuren om de vorm te behouden en hoe vaker er wordt gesnoeid, hoe vaster en compacter de vorm zal worden. Bij leibomen wordt er in de kroon ingegrepen.

Gesteltakken worden tijdens het kweekproces in een bepaalde vorm gedwongen. Deze hoofdtakken worden omgebogen en met bindbuis aan een frame, bamboestokken of draad gebonden. Vervolgens moeten ook leibomen jaarlijks worden gesnoeid om hun vorm te behouden. Al het eenjarig hout wordt daarbij weggehaald zodat alleen de hoofdtakken zichtbaar blijven. De boom zal veel energie in deze takken steken, die zullen gaan dikken en op het moment dat het kernhout zich voldoende heeft ontwikkeld blijven de takken vanzelf in de geleide stand staan en kunnen frames, stokken etc. worden verwijderd.

De bekendste leiboom is de leilinde. In de winter zijn de geleide ‘armen’ van deze boom goed te zien. In de zomer, met het blad eraan, is een leiboom niet altijd van een vormboom te onderscheiden. Een Carpinus betulus als scherm op stam heeft dan min of meer dezelfde vorm als een, niet al te oude, leilinde.

Tilia europaea 'Pallida'

Tilia europaea 'Pallida' in het Nederlands ook wel bekend als Koningslinde is zeer geschikt als vormboom en in vele vormen verkrijgbaar.

Goede kwaliteit vormbomen

Voorkom teleurstellingen en kies voor een goede kwaliteit vormbomen. Deze hebben al een zekere stamomtrek, zijn goed geleid en hebben een evenwichtige takstructuur en een zeer duidelijke vorm. Wanneer een vormboom in de basis niet goed is geleid en gesnoeid kun je dat in de toekomst in veel gevallen niet meer corrigeren en blijft het altijd zichtbaar. Wees hier dus zeer kritisch op. Koop ook alleen vormbomen die ‘af’, dus compleet gevormd zijn, want vormbomen kunnen prachtige eyecatchers zijn, maar slechte vormbomen doen omgekeerd ook afbreuk aan een project.

Leilinde, dakplataan én vele andere soorten

De leilinde en de dakplataan zijn de meest bekende vormbomen maar er zijn vele andere mogelijkheden. Ook van esdoorns, paardenkastanjes, beuk, parrotia en vele andere soorten zijn lei- en vormbomen bomen beschikbaar. Carpinus betulus is er in ongelofelijk veel vormen. een zeer dankbare, makkelijke boom die goed te snoeien is. Er zijn haagbeuk schermen op lage stam, op hoge stam maar ook als blok op stam als meerstammige dakvorm, als cilinder of bol. De mogelijkheden zijn eindeloos. Liever een groenblijvende soort? Denk dan eens aan Taxus of hulst.