Tiliaceae

Tilia ×europaea Hollandse linde, Gewone linde

Een zeer oude hybride tussen T. cordata en T. platyphyllos. Hoewel in cultuur ontstaan kan deze boom ook spontaan in het wild voorkomen. De Hollandse linde is een boom met een enigszins variabele, bre… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 30 - 40 m
Kroon: breed piramidaal, halfopen kroon
Blad: hartvormig, brede, iets scheve bladvoet, donkergroen, 5 - 12 cm
Bloemen: in tuilen, Ø 7 - 10 cm, bloemen 3 - 11 bijeen, gelig-wit, juni/juli , geurende bloemen
Hoogstam boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit Geel Juni Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen Speelboom
Tilia Europaea
Tilia Europaea-1
Tilia Europaea 1
Tilia Europaea 2
Tilia-europaea
Tilia X Europaea
Tilia Europea

Tilia ×europaea

Een zeer oude hybride tussen T. cordata en T. platyphyllos. Hoewel in cultuur ontstaan kan deze boom ook spontaan in het wild voorkomen. De Hollandse linde is een boom met een enigszins variabele, breed piramidale kroonvorm. Vanuit de zware stam ontstaan enkele zeer zware hoofdtakken waaraan zich onregelmatig afstaande zijtakken bevinden. Gedurende lange tijd blijft de bast dun, later ontstaan diepe groeven. Rond de stam ontstaat vaak wortelopslag. Het grote blad heeft een kort toegespitste top en een gezaagde bladrand. De bladvoet is meestal iets scheef. In hangende tuilen staan de bloemen met 3 tot 11 bijeen. Het schutblad is kort gesteeld en circa 9 - 10 cm lang. Doordat er veel goede cultivars zijn wordt de soort weinig meer gebruikt. Gevoelig voor luisaantasting met honingdauw en roetdauw als gevolg. Geschikt als vormboom. Tilia x europaea werd vroeger veel gebruikt als schaduwboom bij boerderijen. Omdat Tilia snoei buitengewoon goed verdraagt, werden ze ook vaak tot leivorm gesnoeid.
Specificaties
Hoogte:
30 - 40 m
Kroon:
breed piramidaal, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs gegroefd, twijgen kaal, groen, later bruin
Blad:
hartvormig, brede, iets scheve bladvoet, donkergroen, 5 - 12 cm
Bloemen:
in tuilen, Ø 7 - 10 cm, bloemen 3 - 11 bijeen, gelig-wit, juni/juli , geurende bloemen
Vruchten:
rond tot ovaal, Ø 0,6 cm, grijsbruin, viltig behaard
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle
Blad:
hartvormig, brede, iets scheve bladvoet, donkergroen, 5 - 12 cm
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Europa
Synoniemen:
Tilia ×vulgaris, Tilia intermedia
Toepassingen en inspiratie
Vormbomen Populaire leibomen en schermvormen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.