Welke bomen in kleine tuin? Bekijk de mogelijkheden

Geen tuin zonder boom! Ook voor kleine tuinen zijn er genoeg mogelijkheden en één goed geplaatste solitaire boom kan enorm veel doen. Van de 1750 soorten en cultivars op onze percelen is een heel aantal ook geschikt voor kleine tuinen. Hieronder is een kleine selectie gemaakt en met de knop daaronder wordt het hele assortiment voor kleine tuinen getoond. Bekijk ook de pagina privétuinen voor meer informatie over onze bomen voor tuinen.

Welke bomen zijn geschikt voor kleine tuinen?

Bomen van 3de grootte, tot max. 6 meter hoog, passen bijna altijd in een kleine tuin, tenzij het een zeer breed uitgroeiende soort is. Ook boomsoorten van de tweede grootte met een smalblijvende kroon, zoals zuilvormen, smal vaasvormige- of smal pyramidale kroonvormen, zijn goed te gebruiken in kleine tuinen. Behalve de keuze in soorten is er ook nog een keuze te maken ten aanzien van de vorm van de boom. Bijna alle bomen worden als hoogstam gekweekt maar er zijn soorten, zoals b.v. Carpinus betulus, die ook als vormboom kunnen worden geleverd. Van cilinder en blok op stam, tot meerstammige dakboom: de mogelijkheden zijn groot. Tenslotte zijn leibomen of schermen op stam heel geschikt voor kleine tuinen. Ideaal voor toepassing in een voortuin of direct tegen een schutting of tuinmuur. 

Ferdinand Timmerman

Verkoop & advies (Verenigd Koninkrijk & Ierland)

ferdinand@vdberk.nl
+31 (0)413 480 492
+31 (0)6 2305 0767
LinkedIn

Neem contact op
Bomen Voor Kleine Tuinen 4
Bomen Voor Kleine Tuinen 7
Bomen Voor Kleine Tuinen 9
Bomen Voor Kleine Tuinen 10
Bomen Voor Kleine Tuinen 11
Bomen Voor Kleine Tuinen 14
Bomen Voor Kleine Tuinen Platanus-hispanica2

Iedere boom geeft een ander effect

Bomen hebben door hun vele verschijningsvormen ieder een heel eigen effect op een tuin. Het is de kunst om die bomen te kiezen waarmee het gewenste effect in de tuin kan worden bereikt. Bomen met een vrije (hoog)stam houden een ruimte enigszins open omdat men nog onder de boom door kan kijken maar wanneer men de ruimte juist wil vullen dan is een beveerde of betakte boom een prachtig object. Wanneer de beschikbare ruimte beperkt is kunnen zuilvormige bomen toch voor het nodige groen zorgen. Ook in vorm geschoren bomen of leibomen zijn ideaal voor kleinere tuinen. Als scherm gesnoeide bomen of leibomen kunnen eveneens privacy creëren of een lelijke muur camoufleren. Daarin zijn talloze mogelijkheden die veel verder gaan dan de bekende leilinde. Er zijn ook leivormen en schermen van kastanjebomen, perenbomen, beuken, amberbomen en nog vele andere.

Geef diepte aan de tuin

Vaak is het mooi om bomen en struiken met verschillende bladstructuren en groeiwijzen te combineren. Wanneer een tuin bijvoorbeeld is omzoomd met donkergroene taxushaag dan kan een boom met een losse kroon en lichtgekleurd blad, bijvoorbeeld een Gleditsia, heel goed daarbij passen. Daarnaast bestaan er ongelofelijk veel soorten groen maar ook bont, rood en grijsbladige bomen en struiken. Zoek het contrast, dat maakt het spannend en geeft diepte aan de tuin.

Bomen met sierwaarde

De sierwaarde speelt ook een grote rol bij bomen in een tuin. Wat zijn de verwachtingen en wensen van de tuineigenaar? Veel bomen hebben een eigen specifieke sierwaarde. Sommige kennen een prachtige bloei (bloesembomen), andere staan in de herfst met hun felle roodpurperen blad te vlammen (bijvoorbeeld een amberboom) of krijgen bijzondere vruchten. Ook zijn er vele bomen met mooie winter- silhouetten en fraaie basten. Deze bomen hebben niet alleen in de zomer hun functie, maar zijn in meerdere seizoenen aantrekkelijke blikvangers. Een goed gekozen boom kan enorm veel doen voor een tuin. Zoek daarbij contrast met de omgeving zodat de boom, ook vanuit de woning, goed zichtbaar is.

Bomen voor deze toepassing
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.