Rosaceae

Amelanchier 'Ballerina'

Soms vanuit struikvorm uitgroeiend tot een kleine boom. Wintersilhouet valt op door de breed vaasvormige kroon en fijne vertakking. De donkergroene, lang gesteelde en breed elliptische bladeren zijn k… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4 - 6 m
Kroon: vaasvormig, halfopen kroon
Blad: breed eivormig, donkergroen, 4 - 7 cm
Bloemen: wit in overhangende trossen, april/mei
Herfstkleur: rood, purper
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kalkrijke grond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Vaasvormig Halfopen kroon Groen April Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Eetbare vruchten
Amelanchier-ballerina
Amelanchier-ballerina-25-30-35-dbu-1
Amelanchier Ballerina 25-30-35 Dbu 1
Amelanchier Ballerina-1

Amelanchier 'Ballerina'

Soms vanuit struikvorm uitgroeiend tot een kleine boom. Wintersilhouet valt op door de breed vaasvormige kroon en fijne vertakking. De donkergroene, lang gesteelde en breed elliptische bladeren zijn kaal en aan de onderzijde grijsgroen gekleurd. In de herfst verkleuren ze naar purper. De witte bloemen staan in grote, losse, overhangende bloemtrossen. De bessen verschijnen vanaf eind juli en kleuren van purperrood naar zwart. Ze zijn 1 cm groot en goed eetbaar met een zoete smaak. Vanwege de grote hoeveelheid aan bessen kunnen problemen ontstaan op een bestrate ondergrond. 'Ballerina' heeft een oppervlakkig en fijn wortelgestel. Bodemeisen zijn gering, liefst enigszins kalkhoudend en niet te nat. Zeer sterke boom, bestand tegen wind en strenge vorst.
Specificaties
Hoogte:
4 - 6 m
Kroon:
vaasvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsbruin, glad tot licht gegroefd
Blad:
breed eivormig, donkergroen, 4 - 7 cm
Herfstkleur:
rood, purper
Bloemen:
wit in overhangende trossen, april/mei
Vruchten:
rood tot bijna zwart, groot, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
geringe bodemeisen, niet te nat, liefst kalkhoudend
Blad:
breed eivormig, donkergroen, 4 - 7 cm
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
smalle straten, parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Proefstation voor de Boomkwekerij, Boskoop, Nederland, 1980
Synoniemen:
Amelanchier lamarckii ‘Ballerina’, Amelanchier laevis ‘Ballerina’
Toepassingen en inspiratie
Kleine tuin
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.