Vertical Forest - Eindhoven

In Eindhoven gaat in 2019-2020 de Trudo Toren, het eerste ‘Vertical Forest’ van Nederland, verrijzen. De expertise van architect Stefano Boeri, inmiddels internationaal bekend van de groene woontorens in Milaan, werd door woningcorporatie Sint-Trudo ingeschakeld om op Strijp-S een groen appartementencomplex te realiseren. Het wordt de eerste ‘bostoren’ die bestemd is voor sociale woningbouw en het 70 meter hoge project wordt gerealiseerd door Stam + De Koning Bouw. Het gebouw krijgt zijn groene uiterlijk door XL plantenbakken aan de gevel bij ieder appartement. De bakken worden beplant met bomen, struiken en vaste planten en door de hoeveelheid én de maat van de beplanting zal er een geheel nieuwe, verticale groenstructuur ontstaan. Een zeer innovatieve vorm van stedelijke ontwikkeling die naadloos aansluit bij de urgentie om steden te vergroenen.

Technische oplossingen

Het concept vraagt om goed doordachte technische oplossingen, want de groeiplaatsen zijn van nature verre van optimaal. In de aanloop naar de realisatie van de bostoren in Milaan zijn daarom veel tests en onderzoeken gedaan met betrekking tot de groeiomstandigheden van de bomen. Er werden windtests gedaan en er is onderzocht in welk grondmengsel bomen zich het beste kunnen vastzetten. Alles werd in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat de juiste condities voor gezonde groei konden worden gegarandeerd. De resultaten in Milaan zijn tot nu toe zeer bemoedigend en de bewoners zijn zeer positief over hun groene omgeving.

125 bomen op 19 etages

In Eindhoven zullen in totaal 125 bomen worden geplant op 19 etages. De kluiten van de bomen worden verankerd aan de bakken en de bomen worden met staaldraden bevestigd aan het gebouw. Ze komen te staan in een speciaal samengesteld substraat. In samenspraak met landschapsarchitect Laura Gatti en groenaannemer DuPré is gekozen voor een min of meer inheems en sterk assortiment om het bos de allerbeste groeikans te geven. Uiteraard is er ook gekeken naar diversiteit in bladkleur, bladvorm en bloei voor een aantrekkelijk beeld. Om deze reden zijn ook rood- en grijsbladige bomen in het beplantingsplan opgenomen en zijn er behalve hoogstam- ook meerstammige bomen uitgekozen. De soorten zijn te zien onderaan deze pagina.

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Trudo Toren- Small
004-bezoek-stefano-boeri
006-bezoek-stefano-boeri
022-bezoek-stefano-boeri
20180406 134605
20180517 142049 Resized 2
Kluit-doorworteld-in-airpot

Bomen in airpot

In het voorjaar van 2018 zijn alle bomen gerooid en voorzien van een ‘airpot’. Ze zijn daarna door Laura Gatti en Stefano Boeri persoonlijk gecontroleerd. De bomen blijven in totaal twee jaar bij Van den Berk op het speciaal ingerichte veld aan de druppelleiding staan, totdat het project zover is gevorderd dat de bomen kunnen worden geplant. Door de bomen vooraf te rooien en op ‘airpot te zetten´ raken deze de verplantingsstress op de kwekerij al kwijt. De kluiten kunnen goed doorwortelen, want de airpots stimuleren de aanmaak van fijne haarwortels. Op deze wijze ontstaan kluiten van de hoogst mogelijke kwaliteit.

Bewatering en onderhoud

Een automatisch gestuurd bewateringssysteem moet een goede hergroei in de bakken van het ‘Vertical Forest’ garanderen. Alle beplantingsbakken van het wooncomplex worden voorzien van sensoren welke de waterbehoefte monitoren en zorgen dat er tijdig water wordt gegeven. Voor het onderhoud is een passend plan in de maak. Dit zal worden uitgevoerd met een glazenwasinstallatie, en zal naar verwachting 4 tot 5 keer per jaar nodig zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief