Rosaceae

Sorbus 'Dodong'

Middelgrote boom, aanvankelijk met een smal ovale kroon, maar uiteindelijk met een eironde kroon tot 10 m hoog en 6 tot 8 m breed. Twijgen zijn bruin, een oude bast is grijs en glad. De oneven geveerd… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 m
Kroon: eirond, halfopen kroon
Blad: oneven geveerd, 20 - 30 cm, met 15 - 17 langwerpige tot smal eironde deelblaadjes, glanzend donkergroen, geveerd blad
Bloemen: wit, in tuilen, mei/juni
Herfstkleur: oranje, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Eirond/Eivormig 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Halfopen kroon Groen Wit Mei Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Geveerd blad Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten
Sorbus Dodong-2
Sorbus Dodong-1
Sorbus-dodong
Sorbus Dodong 1

Sorbus 'Dodong'

Middelgrote boom, aanvankelijk met een smal ovale kroon, maar uiteindelijk met een eironde kroon tot 10 m hoog en 6 tot 8 m breed. Twijgen zijn bruin, een oude bast is grijs en glad. De oneven geveerde bladeren bestaan uit 15 tot 17 deelblaadjes. Deze zijn glanzend donkergroen en in de herfst kleuren ze intens oranjerood tot rood. In mei en juni verschijnen de witte bloemen in brede tuilen. Ze worden gevolgd door min of meer peervormige, oranjerode vruchten die tot in de winter in de boom blijven hangen, mits ze niet door vogels worden opgegeten. Gezonde boom die benaamd werd vanuit een Zweeds onderzoeksprogramma. Het zaad waaruit ‘Dodong’ ontstond, werd in 1976 door een Zweeds-Deense expeditie verzameld op het Koreaanse eiland Ullung Do. Dodong is de naam van de haven van dit eiland.
Specificaties
Hoogte:
10 m
Kroon:
eirond, halfopen kroon
Schors en takken:
twijgen bruin, bast grijs, glad
Blad:
oneven geveerd, 20 - 30 cm, met 15 - 17 langwerpige tot smal eironde deelblaadjes, glanzend donkergroen, geveerd blad
Herfstkleur:
oranje, rood
Bloemen:
wit, in tuilen, mei/juni
Vruchten:
oranjerood, peervormig
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, kan op arme gronden
Blad:
oneven geveerd, 20 - 30 cm, met 15 - 17 langwerpige tot smal eironde deelblaadjes, glanzend donkergroen, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp, Zweden, 1992
Synoniemen:
Sorbus commixta ‘Dodong’
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.