Rosaceae

Amelanchier lamarckii Krentenboompje

Vanuit struikvorm uitgroeiend tot een kleine boom. Oudere exemplaren vormen horizontaal spreidende takken. In de winter valt het silhouet op door de fijne vertakking. De bast en takken zijn in de wint… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 9 m
Kroon: vaasvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: breed ovaal, donkergroen, 3 - 7 cm
Bloemen: wit in enigszins opstaande trossen, april
Herfstkleur: geel, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kalkrijke grond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Vaasvormig Halfopen kroon Groen April Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Eetbare vruchten Speelboom
Amelanchier Lamarckii 6
Amelanchier Lamarckii - Blokvorm
Amelanchier-lamarckii-s-18-20-25-parasol-erpb-4
Amelanchier-lamarckii
Amelanchier Lamarckii 8
Amelanchier Lamarckii 2
Amelanchier-lamarckii-s-h200-250-300-vrd-2
Amelanchier-lamarckii-s-18-20-25-parasol-erpb--2
Amelanchier Lamarckii 5
Amelanchier-lamarckii-s-18-20-25-parasol-erpb
Amelanchier-lamarckii-s-h300-350-400mo-sat-3
Amelanchier Lamarckii-1
Amelanchier Lamarckii 7
Amelanchier Lamarckii 3

Amelanchier lamarckii

Vanuit struikvorm uitgroeiend tot een kleine boom. Oudere exemplaren vormen horizontaal spreidende takken. In de winter valt het silhouet op door de fijne vertakking. De bast en takken zijn in de winter opvallend grijs gekleurd. De ovale bladeren zijn bij ontluiken diep bronskleurig en worden later donkergroen. Aan de onderzijde is het grijsgroen, eerst behaard en later kaal. In de herfst verkleuren de bladeren spectaculair in gele en rode tinten. De bloemen staan in losse, bijna opstaande bloemtrossen en zijn helderwit. De eetbare bessen verschijnen aan het einde van de zomer, zijn blauwzwart en berijpt. Ze smaken zoet en zijn sappig. De grote hoeveelheid aan bessen kan problemen opleveren op bestrate gedeeltes. Heeft een oppervlakkig en fijn wortelgestel. Bodemeisen zijn gering, liefst enigszins kalkhoudend en niet te nat.
Specificaties
Hoogte:
6 - 9 m
Kroon:
vaasvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijsbruin, glad
Blad:
breed ovaal, donkergroen, 3 - 7 cm
Herfstkleur:
geel, rood
Bloemen:
wit in enigszins opstaande trossen, april
Vruchten:
blauwzwart, eetbaar, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
geringe bodemeisen, liefst kalkhoudend
Blad:
breed ovaal, donkergroen, 3 - 7 cm
Bodemvochtigheid:
bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
noordoostelijk deel van Noord-Amerika
Synoniemen:
Amelanchier canadensis HORT, Amelanchier ×grandiflora
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.