Bomen voor de voortuin

Vaak denken mensen dat hun voortuin geen plaats biedt aan een boom. Dat is jammer, want er zijn genoeg fraaie, kleinblijvende bomen. Een boom in je voortuin zorgt voor een sfeervol beeld, daarnaast draagt deze ook bij aan de biodiversiteit. Daarom hier 10 mooie bomen voor de voortuin.

Een voortuin met vroegbloeiende bomen

Na de winter is het heerlijk om al snel leven en kleur in je tuin te zien. Kleinblijvende bomen die al vroeg in het seizoen rijk bloeien zijn voor de voortuin dan ook heel geliefd. Een heel vroege bloeier is Cornus mas (gele kornoelje). Begin maart vormt dit boompje een wolk van fijne, gele bloempjes, in de zomer volgen de rode, eetbare vruchten en als bonus geeft hij een prachtige geel-oranje herfstkleur. In één seizoen is dit boompje dus drie keer de moeite waard. 
Magnolia’s staan eveneens bekend om hun vroege bloei. Magnolia stellata (stermagnolia) bloeit als eerste, met helderwitte, stervormige bloemen die heerlijk geuren. Deze magnolia wordt meestal als struik aangeboden, maar is er ook als kleine boom. Die wordt zo’n 3-5 m hoog en is daardoor ook heel geschikt voor een wat kleinere (zonnige) voortuin. Een andere mooie magnolia is Magnolia ’Susan’. Met zijn grote, paarsrode bloemen een opvallende verschijning in april-mei! Omdat hij wat later bloeit dan veel andere magnolia’s heeft ’Susan’ geen last van vorstschade aan de bloemen.

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op

Mooie bomen én meer vogels in je voortuin

Heel geschikt voor de voortuin is ook Amelanchier lamarckii (krentenboompje). Dit natuurlijk ogende boompje loopt al vroeg in het voorjaar uit en geeft in april een wolk van witte bloempjes. In de zomer zijn de eetbare ‘krenten’ erg in trek bij vogels. En dan geeft hij ook nog eens schitterende geel-oranje-rode herfstinten.

Sierappels zijn eveneens dankbare bomen die niet al te groot worden. Behalve een rijke voorjaarsbloesem geeft een sierappel in de nazomer/herfst talloze, decoratieve vruchten. Deze zijn bij Malus ’Red Sentinel’ paarsrood en blijven tot januari in de boom hangen. Malus ’Sugar Tyme’ bloeit met witte geurende bloemen en de sierappeltjes zijn rood tot purperbruin. Wil je meer vogels in je tuin dan is een sierappel een goede keuze. Vooral in de winter komen ze snoepen van de kleurige vruchten.

Een andere mooi soort die meerdere keren sierwaarde heeft én goed is voor de biodiversiteit is Crateagus (meidoorn). In mei-juni trekken de witte bloemtuilen veel nuttige bijen, terwijl de bessen in de nazomer/herfst een traktatie zijn voor vogels. Een aanrader is Crataegus ×persimilis 'Splendens' (hoogte maximaal 8 meter) met mooie, helderrode bessen.

Ook de vruchten van de kardinaalsmuts zijn in trek bij vogels en nog eens heel mooi om te zien ook. De roze-rode vruchtdozen zijn heel opvallend en hebben de soort zijn Nederlandse naam gegeven. Euonymus, zoals de latijnse naam van de kardinaalsmuts luidt, is meestal een struik maar Euonymus europaeus ´Red Cascade´ is er ook als sierlijk boompje. Deze wordt ongeveer 4-5 meter hoog. De bloemen zijn niet zo opvallend maar de mooie herfstkleur en de vruchten des te meer.

Japanse esdoorns

Japanse esdoorns blinken uit door hun sierlijke blad, groeien langzaam en worden 1 tot 6 meter hoog . Ze kunnen wel behoorlijk breed worden, maar hoogte en breedte zijn afhankelijk van de cultivar. Er zijn veel soorten om uit te kiezen en de bladkleur kan verschillen van frisgroen tot diep paarsbruin. Acer palmatum ´Bloodgood´ heeft fraai donkerrood blad. Japanse esdoorns worden soms gekweekt met een enkele stam en andere zijn meer struikvormig. 

Tips bij het kiezen voor geschikte boom in voortuin

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie bomen geschikt voor de voortuin. Wellicht kies je liever een winterbloeier zoals een toverhazelaar op stam Hamamelis intermedia ´Arnold Promise´ of wat dacht je van een Parrotia, Pinus of Acer campestre opgekweekt als macro bonsai boom? Een kleinblijvende boom die aan al je wensen voldoet, kun je eenvoudig vinden via onze bomenfilter. Bedenk ook goed welke boomvorm je wilt hebben. Wil je dat het zicht niet wordt belemmerd, kies dan voor een hoogstamboom, dakboom of opgeknipte meerstammige boom.