Caprifoliaceae

Heptacodium miconioides Zevenzonenboom

Vanuit struikvorm uitgroeiend tot een kleine boom met een vaasvormige tot ronde kroon tot circa 7 m hoog. De jonge twijgen zijn licht grijsgroen, de oudere bast kleurt bruin tot geelbruin en schilfert… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4 - 7 m
Kroon: vaasvormig tot vrijwel rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: tegenoverstaand, langwerpig-eirond, met drie hoofdnerven, donkergroen, 8 - 16 cm
Bloemen: wit, in losse pluimen, september
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Vaasvormig Halfopen kroon Groen September Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle soorten Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Speelboom
Heptacodium Miconioides 5
Heptacodium Miconioides 1
Heptacodium-miconioides
Heptacodium Miconioides 1-1
Heptacodium Miconioides
Heptacodium Miconioides 3
Heptacodium Miconioides 3-1
Heptacodium Miconioides 2-1
Heptacodium Miconioides 4

Heptacodium miconioides

Vanuit struikvorm uitgroeiend tot een kleine boom met een vaasvormige tot ronde kroon tot circa 7 m hoog. De jonge twijgen zijn licht grijsgroen, de oudere bast kleurt bruin tot geelbruin en schilfert in vrij lange stroken af. De bladeren zijn donkergroen en in de bladschijf zijn drie hoofdnerven zichtbaar. Soms is een purperen herfstkleur zichtbaar. De bloemen zijn wit en openen in september in grote pluimen. Iedere topbloem aan de hoofd- en zijscheuten in de pluim wordt omgeven door een krans van 3 - 6 bloemen. Hier is de Nederlandse naam Zevenzonenboom van afgeleid. Bij uitbloeien valt de witte bloemkroon af en groeit de kelk uit en kleurt gedurende meerdere weken paars-rood. Op deze wijze heeft de boom een langere sierwaarde. Verdraagt vrijwel iedere grond, mits vochthoudend maar goed doorlatend en voldoende voedzaam.
Specificaties
Hoogte:
4 - 7 m
Kroon:
vaasvormig tot vrijwel rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
twijgen licht grijsgroen, bast geelbruin tot bruin, afschilferend
Blad:
tegenoverstaand, langwerpig-eirond, met drie hoofdnerven, donkergroen, 8 - 16 cm
Bloemen:
wit, in losse pluimen, september
Vruchten:
langwerpige doosvrucht, met aanblijvende paars-rode kelk
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vochthoudende maar goed doorlatende grond
Blad:
tegenoverstaand, langwerpig-eirond, met drie hoofdnerven, donkergroen, 8 - 16 cm
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Centraal- en Oost-China
Synoniemen:
Heptacodium jasminoides
Toepassingen en inspiratie
Bomen voor bijen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.