Aceraceae

Acer monspessulanum Franse esdoorn

Van nature groeiend in het Middellandse Zeegebied. Het is een forse struik tot kleine, vaak meerstammige boom die in cultuur niet vaak wordt aangetroffen. Het is een langzame groeier die, eenmaal volw… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 8 (10) m
Kroon: breed eivormig tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: 3-lobbig, donkergroen, 3 - 5 cm lang, ± 7 cm breed
Bloemen: hangende armbloemige tuilen, geelgroen, begin mei
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend
Acer Monspecullanum
Acer-monspessulanum-s-18-20
Acer-monspessulanum-s-25-30s-hc
Acer-monspessulanum
Acer Monspecullanum 1

Acer monspessulanum

Van nature groeiend in het Middellandse Zeegebied. Het is een forse struik tot kleine, vaak meerstammige boom die in cultuur niet vaak wordt aangetroffen. Het is een langzame groeier die, eenmaal volwassen, een kroon krijgt met een breedte van circa 6 m. De gladde stam is donkergrijs en op latere leeftijd licht gegroefd. Het relatief kleine blad is glanzend donkergroen, de onderzijde is blauwgroen, in de herfst kleurt het opvallend geel. Het blad vertoont een duidelijke overeenkomst met dat van A. campestre maar bevat geen melksap. De bloei verschijnt eind april tot begin mei, min of meer gelijktijdig met het nieuwe blad. Het is een uitermate gezonde boom die goed winterhard is en goed droogte verdraagt. Acer monspessulanum is wel gevoelig voor strooizout. Acer monspessulanum is het eerst gevonden in het zuiden van Frankrijk. 'Mons passulanus' is de Latijnse naam voor de Franse stad Montpellier.
Specificaties
Hoogte:
6 - 8 (10) m
Kroon:
breed eivormig tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
stam donkergrijs, licht gegroefd, jonge twijgen bruin
Blad:
3-lobbig, donkergroen, 3 - 5 cm lang, ± 7 cm breed
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
hangende armbloemige tuilen, geelgroen, begin mei
Vruchten:
gevleugelde nootvrucht, éénzadig, vleugels parallel
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, bij voorkeur kalkrijk
Blad:
3-lobbig, donkergroen, 3 - 5 cm lang, ± 7 cm breed
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6 (-23,3 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, waardboom voor vlinders
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Midden- en Zuid-Europa, Noord-Afrika, Midden-Oosten
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.