Zuilbomen voor de tuin

Wil je een boom die niet al te veel ruimte inneemt, denk dan eens aan een zuilboom. Zo’n boom blijft van nature smal, je hoeft hem dus niet te snoeien om hem in vorm te houden. Vooral zuilbomen met een dichte groeivorm zorgen voor mooie verticale accenten in de tuin. 

Voor kleine tuinen

Van de zuilbomen zijn de smal opgaande Japanse sierkersen het meest bekend. Met hun uitbundige roze of witte bloesem zorgen ze vroeg in het voorjaar voor een feestelijke aanblik. De keuze aan zuilbomen voor de tuin is echter veel groter en meer gevarieerd. Er zijn zuilbomen die 5 meter worden maar ook zuilbomen die 25 meter hoogte kunnen halen. De laatste zijn dan ook ongeveer 4-5 meter breed. De keuze hangt uiteraard af van de hoeveelheid ruimte die de kroon in de breedte in mag nemen én van het gewenste beeld dat je wilt creëren. Een pad of oprit krijgt extra allure wanneer deze wordt begeleid door een rij zuilbomen, of plaats twee zuilbomen als wachters aan weerszijden van een doorkijkje in een grote tuin. Door de opgaande groeiwijze is een zuilboom ook geschikt als markeringspunt in de tuin. Het verticale element zorgt voor meer diepte en spanning in de tuin. 

Voor een wat kleinere tuin is Amelanchier alnifolia ’Obelisk’ een aanrader. Dit krentenboompje vormt een dichte zuil, wordt niet hoger dan 6 meter en heeft veel te bieden. Na de witte voorjaarsbloesem in april-mei verschijnen de purperzwarte, eetbare ‘krenten’ die bij vogels erg in trek zijn. Daarnaast heeft deze zuilboom mooie herfstkleuren. Zijn geel-rode herfstbladeren maken deze boom ook laat in het seizoen een opvallende verschijning. 

Door zijn uiterst slanke groeivorm is Liquidambar styraciflua ’Slender Silhouette’ (synoniem: Liquidambar styraciflua ’Fastigiata’) eveneens geschikt voor een kleine tuin. Deze slanke amberboom heeft een dichte zuilvorm die niet breder wordt dan drie meter, terwijl hij toch meer dan tien meter de hoogte in kan gaan. Amberbomen staan bekend om hun spectaculaire herfstkleuren, maar dat gaat voor ’Slender Silhouette’ helaas niet op. Soms kleuren zijn grote, handvormige bladeren in de herfst echter enigszins geel. Wat hij wél heeft, zijn ronde, stekelige doosvruchten die lang aan de boom blijven hangen wat een fraai winterbeeld geeft.
 

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Ulmus Columella 35-40
Ulmus Columella Zuilvorm
Fagus Sylvatica Anniek 25-30-35S AI
Acer Rubrum Karpick Zuilvorm
Liquidambar Styraciflua Paarl 50-60 J
Carpinus Betulus Lucas Zuilvorm
Quercus Robur Fastigiate Koster Zuilvorm

Zuilbomen als blikvangers in de herfst

Liquidambar styraciflua ’Paarl’ is eveneens een smalle amberboom; deze is zuilvormig tot smal piramidaal en heeft een halfopen kroon. Met zijn uiteindelijke hoogte van maar liefst 20-25 m past hij echter beter in een grote tuin. Hij krijgt pas laat zijn herfsttooi, maar de vlammend gele, oranje en rode tinten maken hem dan tot een echte blikvanger. Liquidambar styraciflua ’Paarl’ is niet de enige zuilboom die de najaarstuin een boost geeft. Dat geldt ook voor de zuilesdoorn Acer rubrum ’Karpick’ die in de herfst spectaculair geel en rood kleurt. Zet hem liever niet op droge grond, want dan geeft hij geen of amper herfstkleuren! 

Diverse andere zuilbomen vallen in oktober-november op door hun gele herfsttinten, zoals Ulmus ’Columella’ (zuiliep), Ginkgo biloba ’Blagon’ (handelsnaam Ginkgo biloba Fastigiata Blagon) en de zuilbeuken Fagus sylvatica ’Anniek’, Fagus sylvatica ’Dawyck’ en Fagus sylvatica ’Dawyck Gold.’ Laatstgenoemde cultivar heeft zowel in het voorjaar als in de zomer goudgeel blad, in de zomer is het lichtgroen. Hierdoor steekt deze boom het hele seizoen mooi af tegen andere bomen en struiken in de tuin. Ook bij Fagus sylvatica ’Dawyck Purple’ is dat het geval. Deze zuilbeuk houdt zijn intens purperkleurige bladkleur van het voorjaar tot de bladeren in de herfst afvallen. Elk van de hier genoemde zuilvormige beuken verdraagt schaduw goed. Ze vormen stuk voor stuk dichte, imposante zuilen die - afhankelijk van de cultivar – 15 tot 25 m hoog kunnen worden.

Andere mooie zuilbomen

Zo’n enorm hoge zuilboom is alleen geschikt voor erg grote tuinen. De hoogte van een boom moet immers wel in verhouding staan tot de ruimte waar deze in staat. Bovendien zorgt een hoge zuilboom voor veel meer schaduw dan een wat lagere soort of cultivar zoals Carpinus betulus ’Lucas’. Deze haagbeuk vormt een dichte, smalle kroon en wordt maximaal 10 m hoog. Hij kan zowel op natte als droge grond, en verdraagt schaduw goed. In de herfst verkleuren zijn bladeren eerst goudgeel en daarna goudbruin. Het verdorde blad blijft vervolgens nog maandenlang aan de boom hangen, waardoor deze zuilvormige haagbeuk zelfs ‘s winters architectonische waarde heeft. 

Een van de beste zuilvormige eiken is Quercus robur ’Fastigiate Koster’. Zijn grove, opgaande takken vormen een dichte kroon, aanvankelijk zuilvormig en op latere leeftijd smal piramidaal, met een uiteindelijke hoogte van 10-15 m.
De laatste soort zuilboom die we aan je willen voorstellen, is Corylus colurna TREEVOLUTION ’VDB Obelisk’. Deze zuilvormige boomhazelaar werd in 1991 in een bestaande boomgroep in Schijndel gevonden door dhr. P.C.M. Van den Berk, één van de oprichters van het bedrijf. Op jonge leeftijd krijgt deze zuilvormige boom al een fraaie, kurkachtige schors. Hij heeft een halfopen kroon waarin al vroeg in het jaar, nog voordat het blad ontluikt, sierlijke katjes hangen. Bijen vliegen dan af en aan om het stuifmeel uit deze katjes te verzamelen. Naar verwachting wordt deze zuilboom niet hoger dan 12 m.

Alle genoemde zuilbomen in dit artikel zijn verkrijgbaar als hoogstam boom (de kroon begint dan op 2-2,5m hoogte), soms ook als beveerde boom (betakt vanaf de grond) en bovendien vaak als solitair (een wat ouder exemplaar met een karakteristieke groeivorm). Houd bij je keuze voor een zuilboom rekening met de standplaats eisen. Bij elke soort of cultivar op onze website staat de grondsoort aangegeven, en in welke mate deze bestand is tegen bijvoorbeeld wind of verharding.