Ulmaceae

Ulmus 'Columella'

Opvallend slanke zuilvormige kroon die vrij open is. Het donkergroene blad loopt vrij laat uit en is relatief klein. 'Columella' is een goede groeier maar groeit trager dan 'Belgica' en 'Dodoens'. Oo… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 m
Kroon: zuilvormig, halfopen kroon
Blad: omgekeerd eirond, donkergroen, gekroesd, 6 - 10 cm
Bloemen: in dichte langgesteelde bundels, lichtgroen, maart/april
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Beveerde boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Zuilvormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Groen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Toekomstboom
Ulmus-columella
Ulmus Columella-1
Ulmus Columella
Ulmus Columella 2

Ulmus 'Columella'

Opvallend slanke zuilvormige kroon die vrij open is. Het donkergroene blad loopt vrij laat uit en is relatief klein. 'Columella' is een goede groeier maar groeit trager dan 'Belgica' en 'Dodoens'. Ook heeft deze cultivar een smallere kroon. Het blad is opvallend gekroesd en vaak gedraaid. Vanwege de smalle groeiwijze zeer geschikt als laan- en straatboom. Deze iep wordt specifiek gekweekt vanwege zijn volledige resistentie tegen iepziekte. De naam 'Columella' verwijst naar een Romeinse keizer die in de eerste eeuw na Chr. een verhandeling schreef over de landbouw. Deze keizer had (toen al) veel interesse in het gebruik van iepen, ondermeer als veevoer en in de wijnbouw.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 m
Kroon:
zuilvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
glad, zilvergrijs, later donkergrijs met zwarte groeven, twijgen bruin
Blad:
omgekeerd eirond, donkergroen, gekroesd, 6 - 10 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
in dichte langgesteelde bundels, lichtgroen, maart/april
Vruchten:
platte gevleugelde nootjes, rond tot elliptisch, bruin
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vochtig en luchtig, kalkminnend
Blad:
omgekeerd eirond, donkergroen, gekroesd, 6 - 10 cm
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond, bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
lanen en brede straten, smalle straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebied, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom
Oorsprong:
De Dorschkamp, Wageningen, Nederland, 1988
Toepassingen en inspiratie
Smalle straten Zuilbomen voor de tuin
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.