Betulaceae

Corylus colurna 'VDB Obelisk'

In een bestaande bomengroep te Schijndel (NL) door dhr. P.C.M. van den Berk gevonden selectie. De boom valt op door de zeer slank piramidale kroonvorm. Voor zover bekend wordt een hoogte van circa 10 … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 -12 m
Kroon: zuilvormig, halfopen kroon
Blad: breed eivormig, basis hartvormig, donkergroen, 8 - 12 cm
Bloemen: ? katjes, geelbruin, tot 10 cm lang, februari/maart
Hoogstam boom Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Zuilvormig 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Halfopen kroon Groen Geel Februari Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle soorten Drachtboom voor bijen Niet giftig (gewoonlijk) Eetbare vruchten
Corylus Colurna Vdb Obelisk 2
Corylus Colurna Vdb Obelisk 1
Corylus-colurna-vdb-obelisk
Corylus Colurna Vdb Obelisk-1
Corylus Colurna Vdb Obelisk 3
Corylus Colurna Vdb Obelisk

Corylus colurna 'VDB Obelisk'

In een bestaande bomengroep te Schijndel (NL) door dhr. P.C.M. van den Berk gevonden selectie. De boom valt op door de zeer slank piramidale kroonvorm. Voor zover bekend wordt een hoogte van circa 10 - 12 m bereikt. De stam krijgt op jeugdige leeftijd al zijn ruwe kurkachtige schors. Ook takken zijn voorzien van een zachte kurkbast. Het blad is breed eivormig tot eirond met een dubbel gezaagde bladrand en is zacht behaard. De bladvoet is opvallend hartvormig. De bloeiwijze wordt gevormd door mannelijke katjes die sierlijk afhangen en onopvallende, purperrode vrouwelijke bloempjes. Deze verschijnen ruim voor het ontluiken van het blad. Geeft zeer weinig noten en heeft een diepgaand wortelgestel. Sterke en weinig ziektegevoelige boom die goed tegen droogte kan. Ook verharding wordt goed verdragen. Kan een zeer veelbelovende straatboom worden.
Specificaties
Hoogte:
10 -12 m
Kroon:
zuilvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsbruin met kurk
Blad:
breed eivormig, basis hartvormig, donkergroen, 8 - 12 cm
Bloemen:
? katjes, geelbruin, tot 10 cm lang, februari/maart
Vruchten:
zeer weinig, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, liefst kalkrijke zandgrond
Blad:
breed eivormig, basis hartvormig, donkergroen, 8 - 12 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5 (-28,8 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, drachtboom voor bijen
Toepassing:
lanen en brede straten, smalle straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Gebr. van den Berk, Sint-Oedenrode, Nederland, 1991
Synoniemen:
Corylus colurna ‘Scholten’s Obelisk’
Toepassingen en inspiratie
Zuilbomen voor de tuin
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.