Hamamelidaceae

Liquidambar styraciflua Amberboom

In zijn natuurlijk verspreidingsgebied uitgroeiend tot 40 m hoogte, maar in cultuur zelden hoger dan 25 - 30 m. De kroon groeit aanvankelijk smal piramidaal met een doorgaande, rechte stam. Op latere … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 (40) m, snelgroeiend
Kroon: piramidaal, later breed eivormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: handvormig gelobd, 5-lobbig, glanzend groen, 8 - 16 cm lang
Bloemen: geelgroen, onopvallend, april/mei
Herfstkleur: geel, oranje, rood, purper
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen lange overstromingen Bestand tegen korte overstromingen Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Late uitloop Snelgroeiend Alle soorten Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Speelboom Toekomstboom
Liquidambar Styraciflua 7
Liquidambar Styraciflua - Blokvorm
Liquidambar-styraciflua
Liquidambar Styraciflua 9
Liquidambar Styraciflua 5
Liquidambar Styraciflua 1-1
Liquidambar Styraciflua 2
Liquidambar Styraciflua 10
Liquidambar Styraciflua-1
Liquidambar Styraciflua 1
Liquidambar Styraciflua
Liquidambar Styraciflua 3
Liquidambar Styraciflua 4

Liquidambar styraciflua

In zijn natuurlijk verspreidingsgebied uitgroeiend tot 40 m hoogte, maar in cultuur zelden hoger dan 25 - 30 m. De kroon groeit aanvankelijk smal piramidaal met een doorgaande, rechte stam. Op latere leeftijd gaan de takken afstaan zodat de kroon eivormig wordt. De grijze stam is diep gegroefd. Jonge twijgen zijn geelgroen en kleuren roodbruin. Oudere takken krijgen dikke grijze kurklijsten die soms loslaten. Het blad is 5-lobbig (soms 7-lobbig) en de bladrand is gezaagd. Het is 8 - 16 cm lang en 10 - 20 cm breed. De intense herfstkleur is gevarieerd: wijnrood met geel, oranje en violet en allerlei schakeringen. Op een vochtige standplaats kleurt het blad meer violet. Na de onopvallende bloei verschijnen de doosvruchten die tot ver in de winter in de boom blijven hangen. Niet bestand tegen langdurige droogte. Vanwege het feit dat de stam bijna kaarsrecht tot in de top van de boom doorgroeit is de amberboom bijzonder geschikt als laanboom.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 (40) m, snelgroeiend
Kroon:
piramidaal, later breed eivormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
donkergrijs, diepgegroefd, kurklijsten op takken en twijgen
Blad:
handvormig gelobd, 5-lobbig, glanzend groen, 8 - 16 cm lang
Herfstkleur:
geel, oranje, rood, purper
Bloemen:
geelgroen, onopvallend, april/mei
Vruchten:
ronde, stekelige doosvrucht aan lange steel, circa 3 - 3,5 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vruchtbare leemhoudende grond
Blad:
handvormig gelobd, 5-lobbig, glanzend groen, 8 - 16 cm lang
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond, bestand tegen lange overstroming, bestand tegen korte overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
oostelijk Noord-Amerika
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.