Fagaceae

Quercus suber Kurkeik

Zeer bekende groenblijvende eik uit het westelijk Middellandse Zeegebied. Van oudsher in cultuur voor de kurkwinning waarvoor hij eens in de 7 jaar ontschorst wordt. De grillige kroon groeit eerst ova… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 15 (20) m
Kroon: onregelmatig, min of meer rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: ovaal tot eivormig, getand, donkergroen, 3 - 9 cm, groenblijvend
Bloemen: gele ? katjes
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Kan op droge grond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Alle soorten Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Speelboom
Quercus-suber
Quercus Suber-1
Quercus Suber 2
Quercus Suber 2-1
Quercu Suber
Quercus Suber
Quercus Subers

Quercus suber

Zeer bekende groenblijvende eik uit het westelijk Middellandse Zeegebied. Van oudsher in cultuur voor de kurkwinning waarvoor hij eens in de 7 jaar ontschorst wordt. De grillige kroon groeit eerst ovaal maar wordt later breder, min of meer rond. De zachte schors is grijsbruin en pas vanaf het vierde jaar voorzien van diepe groeven. Eenmaal ontschorst is de stam vurig roodbruin van kleur. Het wintergroene, getande blad is ovaal tot eivormig en glanzend donkergroen. Aan de onderzijde is het viltig en grijswit. De lang eivormige eikels staan alleen of in paren bijeen en zijn 1,5 - 3 cm groot. Ze zijn voor een derde tot de helft door het napje omsloten. Q. suber kan vrijwel het gehele jaar door bloeien waardoor ook het grootste deel van het jaar eikels te zien zijn. Quercus suber is een bladhoudende eik die van oudsher wordt aangeplant voor de kurkwinning. Pas bij een stamdoorsnede van circa 60 cm mag de kurkschors worden geoogst.
Specificaties
Hoogte:
6 - 15 (20) m
Kroon:
onregelmatig, min of meer rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
licht grijsbruin, diep gegroefd met zeer veel kurk
Blad:
ovaal tot eivormig, getand, donkergroen, 3 - 9 cm, groenblijvend
Bloemen:
gele ? katjes
Vruchten:
eivormige eikel, 1,5 - 3 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, verdraagt droogte
Blad:
ovaal tot eivormig, getand, donkergroen, 3 - 9 cm, groenblijvend
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
8b (-9,4,5 tot -6,7 °C)
Windbestendigheid:
redelijk
Overige bestendigheden:
bestand tegen strooizout
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
westelijk Middellandse Zeegebied, vooral Spanje en Portugal
Toepassingen en inspiratie
Groenblijvende bomen en struiken
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.