Rutaceae

Phellodendron amurense Amur kurkboom

Van oorsprong groeiend in het noordoosten van Azië in het stroomgebied van de Amur, waar de boom zijn naam aan dankt. Het is een snelle groeier die zich laag op de stam vertakt met zware gesteltakken.… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 6 - 12 (15) m
Kroon: breed waaiervormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: oneven geveerd, met 7 - 11 deelblaadjes, groen, 35 - 40 cm, geveerd blad
Bloemen: groengeel, in eindstandige, 8 - 12 cm lange pluimen, mei/juni
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Breed vaasvormig 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Juni Mei Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Geveerd blad Alle soorten Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Speelboom
Phellodendron Amurense 1
Phellodendron Amurense 3
Phellodendron-amurense-s-25-30-35-dia
Phellodendron Amurense
Phellodendron-amurense
Phellodendron Amurense-1
Phellodendron-amurense-s-35-40-c

Phellodendron amurense

Van oorsprong groeiend in het noordoosten van Azië in het stroomgebied van de Amur, waar de boom zijn naam aan dankt. Het is een snelle groeier die zich laag op de stam vertakt met zware gesteltakken. De schors is dik, kurkachtig en diep gegroefd. Jonge twijgen zijn dik en geelbruin, oudere takken krijgen een kurklaag. Het glimmend groene, oneven geveerde blad is opgebouwd uit 7 - 11 lang eironde tot ovale deelblaadjes die 5 - 10 cm lang zijn en een toegespitste bladtop hebben. Bij wrijving verspreidt het blad een aromatische geur. De herfstverkleuring is geel en het blad valt vroeg in het seizoen. De groengele bloempluimen worden gevolgd door vlezige bessen die van roodzwart naar zwart kleuren en de gehele winter in de boom blijven hangen. Jonge planten zijn enigszins vorstgevoelig.
Specificaties
Hoogte:
6 - 12 (15) m
Kroon:
breed waaiervormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
lichtbruingrijs, diep gegroefd, kurkachtig, takken dik, geelbruin
Blad:
oneven geveerd, met 7 - 11 deelblaadjes, groen, 35 - 40 cm, geveerd blad
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
groengeel, in eindstandige, 8 - 12 cm lange pluimen, mei/juni
Vruchten:
ronde bes, roodzwart tot zwart, Ø circa 1 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, liefst voedzaam en humeus
Blad:
oneven geveerd, met 7 - 11 deelblaadjes, groen, 35 - 40 cm, geveerd blad
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Mantsjoerije, Noord-China, Mongolië, Korea
Gerelateerde projecten
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.