Betulaceae

Corylus colurna Boomhazelaar,Turkse hazelaar

Een forse boom met een rechte, doorgaande stam en een breed eironde, later vaak breed kegelvormige kroon. Deze stam krijgt op jeugdige leeftijd al een ruwe kurkachtige schors. Ook takken zijn voorzien… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 m
Kroon: breed eirond tot breed kegelvormig, halfopen kroon
Blad: breed omgekeerd eirond, donkergroen, 8 - 12 cm
Bloemen: ? katjes, geelbruin, ± 12 cm, ? onopvallend, februari/maart
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Breed eirond 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Februari Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle soorten Drachtboom voor bijen Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Eetbare vruchten
Corylus Colurna 2
Corylus Colurna 1
Corylus-colurna
Corylus-colurna-s-25-30-espb
Corylus Colurna-1
Corylus Colurna

Corylus colurna

Een forse boom met een rechte, doorgaande stam en een breed eironde, later vaak breed kegelvormige kroon. Deze stam krijgt op jeugdige leeftijd al een ruwe kurkachtige schors. Ook takken zijn voorzien van een zachte kurkbast. Het blad is breed en omgekeerd eirond met een dubbel gezaagde bladrand. Het is zacht behaard. De bloeiwijze wordt gevormd door dikke, tot 12 cm lange, mannelijke katjes die sierlijk afhangen en onopvallende, roodachtige vrouwelijke bloempjes. Ze verschijnen ruim voor het ontluiken van het blad. De eetbare noten worden omgeven door grillig gevormde en met klieren bezette vruchthulzen en hebben een doorsnede van circa 2 cm. C. colurna heeft een diepgaand wortelgestel. Het is een zeer sterke en weinig ziektegevoelige boom die goed tegen droogte kan. Ook verharding wordt goed verdragen.
Specificaties
Hoogte:
20 m
Kroon:
breed eirond tot breed kegelvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs, met kleine plaatjes loslatend
Blad:
breed omgekeerd eirond, donkergroen, 8 - 12 cm
Bloemen:
? katjes, geelbruin, ± 12 cm, ? onopvallend, februari/maart
Vruchten:
eetbare noten in grillig vergroeide vruchthulzen, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, liefst kalkrijke zandgrond
Blad:
breed omgekeerd eirond, donkergroen, 8 - 12 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond, bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, drachtboom voor bijen
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
zuidoost Europa, Klein-Azië
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.