Stadshart - Nieuwegein

Net als veel andere groeikernen stond Nieuwegein eind jaren negentig voor de opgave het verouderde winkelcentrum om te vormen tot een kloppend stadshart. Bureau B+B werkte de ontwikkelingsvisie van de gemeente uit in samenwerking met UNStudio en Michael van Gessel. De jaren zeventig structuur ging volledig op de schop en er kwam een overkoepelende concept voor de openbare ruimte: ‘Blooming City’.

Omdat het winkelcentrum grotendeels op een parkeerdek ligt, kon het groen alleen in verhoogde vakken worden aangeplant. Er is gekozen voor een combinatie van soorten die in elk jaargetijde kleurrijk is. Op het marktplein, met horeca, terrassen en winkels, kwamen diverse soorten magnolia’s, als hoogstam boom en als struik. Deze werden vanwege de lastige groeiplek op het parkeerdek vooraf in airpot gezet. Hierin konden ze op de kwekerij nog een jaar doorwortelen totdat ze de best denkbare, fijn vertakte wortelkluiten hadden.
Het Stadsplein daar vlakbij is een representatieve ruimte waar zowel het stadshuis als het theatercomplex aan ligt. Hier staan de bomen in grote bakken met vaste planten als onderbeplanting. De gebruikte soorten zijn Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’, Parrotia persica, Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ en Acer rubrum.

De stadsboulevard nabij het winkelcentrum werd ook in het plan betrokken. Het bestaat uit een fiets- en voetpad langs het water van de Doorslag. De kade heeft aantrekkelijke zitplekken onder hoge platanen gekregen (Platanus x hispanica ‘Tremonia’).

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Stadshart-nieuwegein- 2
Stadshart-nieuwegein- 3
Stadshart-nieuwegein- 4
Stadshart-nieuwegein- 6
Stadshart-nieuwegein- 7
Stadshart-nieuwegein- 8