Taxaceae

Taxus baccata Venijnboom, gewone Taxus

Meestal forse struik die tot kleine boom uitgroeit. De groei is traag maar uiteindelijk kan de boom een hoogte van circa 15 - 20 m bereiken waarbij de breedte circa 12 - 15 m is. De kroonvorm is onreg… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 15 (20) m
Kroon: eivomig tot rond, onregelmatig, dichte kroon
Blad: naalden, zeer donkergroen, 1,5 - 3 cm, groenblijvend
Bloemen: onopvallend, tweehuizig, ? gele knopjes, ? groen
Hoogstam conifeer Hoogstam boom Haagplant Meerstammige boom Solitaire conifeer Zure grond Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Eirond/Eivormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geel Gemiddelde groeisnelheid Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Giftige onderdelen
Taxus Baccata 23
Taxus Baccata 1-1
Taxus Baccata 7
Taxus Baccata 9
Taxus Baccata 19
Taxus-baccata
Taxus Baccata 4
Taxus Baccata 6
Taxus Baccata 18
Taxus Baccata 20
Taxus Baccata 25
Taxus Baccata 17
Taxus Baccata 11
Taxus Baccata 14
Taxus Baccata 21
Taxus Baccata 15
Taxus Baccata 2
Taxus Baccata 3
Taxus Baccata 12
Taxus Baccata 22
Taxus Baccata 10

Taxus baccata

Meestal forse struik die tot kleine boom uitgroeit. De groei is traag maar uiteindelijk kan de boom een hoogte van circa 15 - 20 m bereiken waarbij de breedte circa 12 - 15 m is. De kroonvorm is onregelmatig. De korte bruinrode stam wordt bij ouderdom dik en bladdert dan af. Oude takken gaan sterk doorhangen en raken soms de grond. Jonge twijgen zijn groen. De naalden zijn tegenoverstaand op horizontaal uitstaande twijgen en spiraalsgewijs op vertikaal groeiende twijgen. Na de onopvallende bloei volgen opvallende vruchten. De zaden worden voor circa 4/5 omgeven door een ovaal vlezig rood omhulsel van 0,6 - 0,7 cm lang. Hoewel het rode vlezige deel van de vrucht niet giftig is, zijn de zaden, evenals de naalden, dit wel. De plant is perfect te snoeien in hagen en andere vormen.
Specificaties
Hoogte:
10 - 15 (20) m
Kroon:
eivomig tot rond, onregelmatig, dichte kroon
Schors en takken:
schors dun, bruinrood, afbladderend, diepe groeven
Blad:
naalden, zeer donkergroen, 1,5 - 3 cm, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend, tweehuizig, ? gele knopjes, ? groen
Vruchten:
bruinzwarte zaden, voor 4/5 omsloten door vlezig rood omhulsel
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
heeft giftige onderdelen
Grondsoort:
goed doorlatend
Blad:
naalden, zeer donkergroen, 1,5 - 3 cm, groenblijvend
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6 (-23,3 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, industriegebied, grote tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom, hoogstam conifeer, solitaire conifeer, haagplant
Oorsprong:
Europa, Noord-Afrika, West-Azië, Kaukasus
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.