De veelzijdige Taxus baccata

Taxus baccata is het meest bekend als haag maar deze wintergroene heester/boom is op veel meer manieren toe te passen. Bijvoorbeeld als vormgesnoeide bol, kegel of bonsai, maar ook als een solitaire of meerstammige boom. Wil je jaarrond meer privacy in je tuin? Kies dan voor een taxusscherm op stam.

Taxus baccata als wintergroene haag

Taxus baccata vormt een dichte, donkergroene haag die het hele jaar mooi oogt. Daarnaast biedt een hoge taxushaag veel privacy want deze voorkomt zomer en winter inkijk in je tuin. Een strak geknipte taxushaag vormt bovendien een prachtige achtergrond voor een border. Nog een voordeel: taxus baccata groeit vrij langzaam waardoor je de haag slechts twee keer per jaar hoeft te knippen om hem mooi te houden. En is je taxushaag na verloop van jaren te breed geworden? Geen probleem! In tegenstelling tot normale coniferen kun je een taxushaag flink terug knippen, hij loopt vanzelf weer uit. Taxus houdt van goed doorlatende grond. Op zware kleigrond kun je beter voor een ander type haag kiezen. Wil je een taxushaag planten, dan heb je de keuze uit haagplanten of - voor wie weinig geduld heeft - uit kant-en-klare haagelementen van 1 m breed. Houd er wel rekening mee dat taxus erg giftig is voor mens en dier, met uitzondering van vogels. Deze eten de rode zaadomhulsels wel graag.

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Taxus Baccata-s
Taxus Baccata-s  Rijtje
Taxus Baccata-s 45-50-60 Wb 1
Taxus Baccata-s H250-300mo Vila 8
Taxus Baccata-s H400-450-500kemo Pob
Taxus Baccata

Taxus snoeivormen

Of je nu kiest voor een taxusbol, -kegel of -piramide, of een taxus in zuil- of cilindervorm, het hele jaar zijn deze snoeivormen echte blikvangers. Dat geldt wellicht nog méér voor een kunstig geknipte taxusspiraal of een taxusboom gesnoeid als bonsai. Een in vorm gesnoeide Taxus Baccata vraagt altijd om een strategische plek, bijvoorbeeld om een zichtlijn te markeren in een formeel tuin- of parkgedeelte. Ook in een eigentijdse tuin misstaan taxus snoeivormen niet. Een taxusbol, -kegel of -piramide is bijvoorbeeld mooi als focuspunt in een border. Of plaats twee hoge taxuspiramides als wachters naast de tuinpoort of voordeur. En dan zijn er ook nog taxusschermen op stam. Deze wintergroene leibomen zijn geschikt om de inkijk van bovenaf in je tuin te verminderen. Je kunt er ook een hoge blinde muur mee aankleden. Door zijn langzame groei, zijn de prijzen van bovenstaande snoeivormen hoger dan bij normale snelgroeiende vormbomen

Taxus als boom

Je zou bijna vergeten dat je taxus ook als boom of forse heester kunt toepassen. Taxus is bij ons verkrijgbaar als hoogstamboom, beveerde boom, meerstammige boom of solitair. Als hoogstamboom kan hij op den duur 10-15 m hoog worden, deze exemplaren zijn dan wel zeer oud. Dat geldt ook voor een beveerde boom; deze is niet opgekroond maar heeft takken tot vlakbij de grond. Een meerstammige taxus blijft wat lager. Hier zijn de stammen opgesnoeid, waardoor je er fraai tussendoor kunt kijken en waardoor de mooie, bruinrode stammen goed tot hun recht komen. Een meerstammige taxus past goed bij de trend van een meer natuurlijke sfeer in de tuin. Wil je een karakteristieke, wintergroene boom, dan is een solitaire taxus een goede optie. Zo’n solitair exemplaar is meestal wat ouder en heeft een unieke uitstraling.