Fagaceae

Fagus sylvatica 'Atropunicea' Bruine beuk

Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 - 30 m bereiken. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het oval… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 m
Kroon: breed ovaal tot rond, dichte kroon
Blad: ovaal tot eivormig, roodbruin, 4 - 9 cm
Bloemen: kleine onopvallende bloemkatjes, mei
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Roodbruin Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Niet giftig (gewoonlijk) Speelboom
Fagus Sylvatica Atropunicea 1-2
Fagus Sylvatica Atropunicea 3
Fagus-sylvatica-atropunicea-1
Fagus Sylvatica Atropunicea 8
Fagus Sylvatica Atropunicea 14
Fagus Sylvatica Atropunicea 4
Fagus Sylvatica Atropunicea 3-1
Fagus Sylvatica Atropunicea 5
Fagus Sylvatica Atropunicea 10
Fagus-sylvatica-atropurpurea-35-40s-ai
Fagus-sylvatica-atropunicea
Fagus Sylvatica Atropunicea 6
Fagus Sylvatica Atropunicea 1
Fagus Sylvatica Atropunicea 1-1
Fagus Sylvatica Atropunicea 11
Fagus Sylvatica Atropunicea 2-1
Fagus Sylvatica Atropunicea 12
Fagus Sylvatica Atropunicea-1
Fagus Sylvatica Atropunicea 9
Fagus Sylvatica Atropunicea 13
Fagus Sylvatica Atropunicea 2
Fagus Sylvatica Atropunicea 7

Fagus sylvatica 'Atropunicea'

Fagus sylvatica 'Atropunicea' is een boom met een breed ovale tot ronde kroon. Hij kan uiteindelijk een hoogte en breedte van 25 - 30 m bereiken. De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. Grootte 4 - 9 cm. Zaailingen van deze bruine beuk variëren in kleur. Hieruit zijn selecties gemaakt die afzonderlijk benaamd zijn. De boom bloeit in kleine, onopvallende katjes die worden gevolgd door 10 - 20 cm grote nootjes in een borstelvormig napje. Pas op oudere leeftijd rijkdragend. Toepasbaar als laan-, park- en solitairboom maar wordt ook veel gebruikt als haagplant. Prefereert goed doorlatende, niet te natte, humusrijke bodem en is matig windbestendig. Er zijn diverse bruinbladige klonen in omloop. Het is vanwege de gladde bast en het zacht behaarde jonge blad dat Fagus ook wel 'koningin van het bos' wordt genoemd.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 m
Kroon:
breed ovaal tot rond, dichte kroon
Schors en takken:
gladde, grijze schors
Blad:
ovaal tot eivormig, roodbruin, 4 - 9 cm
Bloemen:
kleine onopvallende bloemkatjes, mei
Vruchten:
nootjes, in borstelvormig omhulsel, 1 - 2 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
goed doorlatende, humusrijke grond, niet te nat
Blad:
ovaal tot eivormig, roodbruin, 4 - 9 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Midden-Europa, 1770
Synoniemen:
Fagus s. purpurea, Fagus sylvatica var. purpurea
Toepassingen en inspiratie
Vormbomen Populaire leibomen en schermvormen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.