Fagaceae

Fagus sylvatica Gewone beuk

Fagus sylvatica is een imposante boom die van nature in grote delen van Europa voorkomt. Volwassen exemplaren worden circa 35 m hoog en breed. De zachte schors is glad en grijs van kleur. Oude bast ka… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 30 - 35 m
Kroon: rond, dichte kroon, grillig groeiend
Blad: ovaal tot eivormig, donkergroen, 4 - 10 cm
Bloemen: kleine onopvallende bloemkatjes, mei
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Speelboom
Fagus-sylvatica-s-18-20s-lv-2
Fagus Sylvatica Blokvorm
Fagus Sylvatica 13
Fagus Sylvatica 7
Fagus Sylvatica 10
Fagus-sylvatica-s-bonsai-nr926-pob-2
Fagus Sylvatica 6
Fagus Sylvatica 5
Fagus-sylvatica-s-90-100-ml5m-hc-1
Fagus Sylvatica 14
Fagus Sylvatica 8
Fagus Sylvatica 11
Fagus Sylvatica 16
Fagus Sylvatica 17
Fagus Sylvatica 1
Fagus Sylvatica 15
Fagus-sylvatica
Fagus Sylvatica 3
Fagus Sylvatica 9
Fagus Sylvatica 4
Fagus Sylvatica
Fagus Sylvatica 2

Fagus sylvatica

Fagus sylvatica is een imposante boom die van nature in grote delen van Europa voorkomt. Volwassen exemplaren worden circa 35 m hoog en breed. De zachte schors is glad en grijs van kleur. Oude bast kan beschadigen bij blootstelling aan felle zon. Het glimmende, donkergroene blad wordt 4 - 10 cm groot en heeft een gegolfde bladrand. Het jonge blad is bij het uitlopen licht behaard. Geelbruine herfstkleur. De boom bloeit met kleine, onopvallende bloemkatjes. In het najaar verschijnen nootjes, de boom is pas op latere leeftijd rijkdragend. Heeft veel wortels aan de oppervlakte zodat onderbeplanting weinig kans krijgt. De boom wordt gebruikt als park- en solitairboom. Daarnaast wordt hij veel gebruikt voor hagen en bosaanplant. Prefereert niet te natte, goed doorlatende, humusrijke bodem, verharding wordt minder goed verdragen. Matig windbestendig.
Specificaties
Hoogte:
30 - 35 m
Kroon:
rond, dichte kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijze, gladde schors
Blad:
ovaal tot eivormig, donkergroen, 4 - 10 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
kleine onopvallende bloemkatjes, mei
Vruchten:
nootjes, in geborsteld napje, 1 - 2 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
goed doorlatend, humusrijk, niet te nat
Blad:
ovaal tot eivormig, donkergroen, 4 - 10 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
matig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Midden- en West-Europa
Synoniemen:
Fagus silvatica
Toepassingen en inspiratie
Vormbomen Bomen voor in een landelijke tuin
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.