Fagaceae

Fagus grandifolia Amerikaanse beuk

Deze Amerikaanse beuk is een langzame groeier met een hoogte tot circa 30 m. In groei en vorm vergelijkbaar met F. sylvatica. De bast is dun, glad en zilvergrijs, dit in tegenstelling tot F. sylvatica… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: circa 30 m
Kroon: breed spreidend tot rond, dichte kroon
Blad: eirond-langwerpig, lichtgroen, 6 - 15 cm
Bloemen: kleine, onopvallende bloemkatjes, mei
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Beveerde boom Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Speelboom
Fagus Grandifolia 1
Fagus-grandifolia

Fagus grandifolia

Deze Amerikaanse beuk is een langzame groeier met een hoogte tot circa 30 m. In groei en vorm vergelijkbaar met F. sylvatica. De bast is dun, glad en zilvergrijs, dit in tegenstelling tot F. sylvatica die een donkergrijze bast heeft. Zoals bij de meeste beuken het geval is, is de bast gevoelig voor zonnebrand. De groene bladeren zijn ovaal tot langwerpig-eivormig en voor een beuk opvallend groot: 6 - 15 cm. De iets opstaande bladrand is getand. Het jonge blad is dicht bezet met korte, zachte haren. In de herfst kleurt het goudgeel tot bruin. De bloeiwijze is onopvallend en na de bloei vormt hij 1,5 - 2 cm lange napjes die bezet zijn met borstelige stekels. De boom wortelt ondiep en gedijt goed op rijkere, leemhoudende grond met een hoog humusgehalte. Tamelijk gevoelig voor wind.
Specificaties
Hoogte:
circa 30 m
Kroon:
breed spreidend tot rond, dichte kroon
Schors en takken:
zilvergrijze dunne, gladde bast
Blad:
eirond-langwerpig, lichtgroen, 6 - 15 cm
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
kleine, onopvallende bloemkatjes, mei
Vruchten:
nootjes, napjes met borstelige stekels bezet, 1,5 - 2 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
rijkere leemhoudende grond met hoog humusgehalte
Blad:
eirond-langwerpig, lichtgroen, 6 - 15 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
matig tot slecht
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom
Oorsprong:
oost en centraal Noord-Amerika
Synoniemen:
Fagus americana
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.