Juglandaceae

Juglans nigra Zwarte walnoot

Een grootse boom die in uitzonderlijke gevallen 250 jaar oud en 50 m hoog kan worden. De oude stam kleurt zeer donker en heeft diepe groeven. De jonge, bruine twijgen zijn behaard, oudere worden kaal.… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 40 m, snelgroeiend
Kroon: breed piramidaal, later spreidend, halfopen kroon
Blad: even of oneven geveerd, heldergroen, 40 - 60 cm, geveerd blad
Bloemen: ? katjes, ? alleenstaand of gegroepeerd, mei/juni
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Groen Late uitloop Snelgroeiend Geveerd blad Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Eetbare vruchten
Juglans Nigra-1
Juglans Nigra- Gesneden
Juglans-nigra
Juglans Nigra

Juglans nigra

Een grootse boom die in uitzonderlijke gevallen 250 jaar oud en 50 m hoog kan worden. De oude stam kleurt zeer donker en heeft diepe groeven. De jonge, bruine twijgen zijn behaard, oudere worden kaal. Het grote, geveerde blad heeft 7 tot 11 jukken en wordt circa 60 cm lang. De afzonderlijke blaadjes zijn langwerpig tot lancetvormig, circa 10 - 15 cm groot. Gewreven blad verspreidt een aangename geur. Vlak na de bladontwikkeling verschijnen de hangende groene, mannelijke katjes (circa 5 -9 cm) en de kleinere vrouwelijke bloemen. Deze zijn alleenstaand, soms 2 tot 4 bijeen. De kogelronde vruchten (doorsnede 4 - 5 cm) staan vaak 2 à 3 bijeen, het vruchtomhulsel is ruw en verspreidt een kenmerkende zeeplucht. De schaal van de noot is zwartbruin, de kern is zeer smakelijk. Het is een belangrijke houtproducent.
Specificaties
Hoogte:
20 - 40 m, snelgroeiend
Kroon:
breed piramidaal, later spreidend, halfopen kroon
Schors en takken:
diep gegroefde, donkere stam, twijgen lichtbruin
Blad:
even of oneven geveerd, heldergroen, 40 - 60 cm, geveerd blad
Bloemen:
? katjes, ? alleenstaand of gegroepeerd, mei/juni
Vruchten:
vrijwel ronde noot, buitenwand vrucht gegroefd, eetbaar, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedzame, kalkrijke, doorlatende grond
Blad:
even of oneven geveerd, heldergroen, 40 - 60 cm, geveerd blad
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
oosten en midden van Noord-Amerika
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.