Fabaceae

Cladrastis kentukea Geelhout

Een bij ons weinig voorkomende, laag vertakkende boom met een brede, ronde kroon. Wordt soms ook als meerstammige struik gekweekt. De stam is grijsbruin en glad, op oudere leeftijd kunnen ondiepe groe… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 8 - 10 (15) m
Kroon: afgeplat bolvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: oneven geveerd, frisgroen, totale blad 20 - 30 cm lang, geveerd blad
Bloemen: wit in losse, hangende pluimen, eind mei/juni , geurende bloemen
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind Afgeplat bolvormig Rond/bolvormig 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Halfopen kroon Groen Mei Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Geveerd blad Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Geurende bloemen Speelboom
Cladrastis Kentukea 6
Cladrastis Kentukea 2
Cladrastis Kentukea 8
Cladrastis Kentukea 1
Cladrastis-kentukea-s-h400-450-ea1-1
Cladrastis-kentukea
Cladrastis Kentukea 7
Cladrastis Kentukea
Cladrastis Kentukea 4
Cladratris Kentukea
Cladrastis Kentukea 3

Cladrastis kentukea

Een bij ons weinig voorkomende, laag vertakkende boom met een brede, ronde kroon. Wordt soms ook als meerstammige struik gekweekt. De stam is grijsbruin en glad, op oudere leeftijd kunnen ondiepe groeven ontstaan. Het hout is, vooral wanneer het net gezaagd is, opvallend geel. Het grote samengestelde blad is opgebouwd uit 7 tot 9, eironde tot ovale deelbladeren die elk 8 - 14 cm groot zijn. De afzonderlijke blaadjes staan niet tegenover elkaar op de bladspil. Ze kleuren in de herfst opvallend geel. De losse, hangende pluimen met iets geurende, witte bloemen zijn circa 25 cm lang. In de nazomer verschijnen de peulen die van groen via bruin naar paarsachtig bruin verkleuren. Cladrastis kentukea heeft een fors, vlezig wortelgestel en groeit het best op een zonnige en warme plaats, maar is goed winterhard. Bij beschadiging van jonge twijgen van Cladrastis kentukea komt geelkleurig hout te voorschijn. Op oudere leeftijd vormt de boom een karakteristieke stam.
Specificaties
Hoogte:
8 - 10 (15) m
Kroon:
afgeplat bolvormig, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijsbruin, glad
Blad:
oneven geveerd, frisgroen, totale blad 20 - 30 cm lang, geveerd blad
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
wit in losse, hangende pluimen, eind mei/juni , geurende bloemen
Vruchten:
platte peul, 8 - 12 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
klei- en zandgrond
Blad:
oneven geveerd, frisgroen, totale blad 20 - 30 cm lang, geveerd blad
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed, op oudere leeftijd gevoeliger
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, drachtboom voor bijen
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
zuidoostelijk deel van de USA
Synoniemen:
Cladrastis lutea
Toepassingen en inspiratie
Bomen voor daken
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.