Taxodiaceae

Taxodium distichum 'Nutans'

Bladverliezende conifeer die iets langzamer groeit dan de soort. Oudere bomen vormen in of nabij water bovengrondse kniewortels. Deze kunnen tot circa 1 m hoog en 30 cm breed worden. De vezelige stam … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 18 - 30 (50) m
Kroon: smal piramidaal, later breder, halfopen kroon
Blad: naalden zachtgroen, spiraalvormig tegen de twijg, 0,5 - 1 cm lang
Bloemen: onopvallend
Herfstkleur: oranje, rood
Hoogstam conifeer Hoogstam boom Beveerde boom Solitaire conifeer Zure grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd halfverharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen wind Smal Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Gemiddelde groeisnelheid Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk) Toekomstboom
Taxodium Distichum Nutans-1
Taxodium Distichum Nutans 1-1
Taxodium Distichum Nutans 2
Taxodium Distichum Nutans 1
Taxodium Distichum Nutans 1-2
Taxodium-distichum-nutans
Taxodium Distichum Nutans 4
Taxodium Distichum Nutans
Taxodium Distichum Nutans 5

Taxodium distichum 'Nutans'

Bladverliezende conifeer die iets langzamer groeit dan de soort. Oudere bomen vormen in of nabij water bovengrondse kniewortels. Deze kunnen tot circa 1 m hoog en 30 cm breed worden. De vezelige stam is zeer knoestig en onderaan zeer breed wordend. Hij tordeert spiraalsgewijs tegen de klok in. De takstand en de jonge twijgen zijn iets meer opgaand dan bij de soort. Jonge scheuten en kortloten zijn groen. Deze kortloten zijn 5 - 10 cm lang, met niet verspreid staande naalden. Kortloten en naalden vallen in de herfst gelijktijdig af. Verschil met de soort is dat de naalden bij 'Nutans' meer opgericht en tegen de twijg aangedrukt staan. De herfstkleur is oranjebruin tot roodbruin. Na de bloei volgen eironde groene kegels die bij rijping bruin worden. Verdraagt langdurig onder water staan. Taxodium distichum 'Nutans' valt in het voorjaar op door de helder lichtgroen uitlopende naalden. In de herfst verkleuren deze warm oranje- tot roodbruin.
Specificaties
Hoogte:
18 - 30 (50) m
Kroon:
smal piramidaal, later breder, halfopen kroon
Schors en takken:
roodbruine, vezelige, gegroefde schors, jonge twijgen groen
Blad:
naalden zachtgroen, spiraalvormig tegen de twijg, 0,5 - 1 cm lang
Herfstkleur:
oranje, rood
Bloemen:
onopvallend
Vruchten:
eironde kegels, Ø 2 - 3 cm, eerst groen, later bruin
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
vochthoudend tot moerasachtig, kan ook matig droog
Blad:
naalden zachtgroen, spiraalvormig tegen de twijg, 0,5 - 1 cm lang
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, hoogstam conifeer, solitaire conifeer
Oorsprong:
zuidoosten van Noord-Amerika
Synoniemen:
Taxodium ascendens ‘Nutans’
Toepassingen en inspiratie
Bomen met een goede herfstkleur
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.