Japanse sierkers en andere Prunus soorten

Het assortiment Prunus is enorm groot én gevarieerd. Dankzij zijn uitbundige voorjaarsbloesem is de Japanse sierkers het meest bekend. Er zijn echter nog veel meer mooie soorten Prunus verkrijgbaar.

Prunus, een bloeiend spektakel in de tuin

Met hun uitbundige bloesem stelen sierkersen in het vroege voorjaar de show. Vaak is de hele kroon, nog voordat hun blad is uitgelopen, bedekt met fijne witte of roze bloempjes. Sommige soorten bloeien al eind maart, andere in april of in mei en daarmee zijn het echte voorjaarsboden. De Japanse sierkers ofwel Japanse kers (Prunus serrulata typen) is het meest bekend. Deze groep bevat tientallen cultivars, vaak met gevulde bloemen maar ook met enkelvoudige of halfgevulde bloemen. Daarbij is er een grote variatie aan groeivormen, wat maakt dat er altijd wel één is die aan jouw wensen voldoet. Een sierkers groeit vaak breed vaasvormig uit, maar je kunt ook kiezen voor een vorm met een eironde of piramidale kroon. Heb je weinig ruimte? Ga dan voor een zuilvorm, zoals bij de roze bloeiende Prunus sargentii ’Rancho’. In een kleine tuin of voortuin kan een smalle blijvende treurvorm zoals Prunus ´Snow Fountains´ juist heel mooi zijn. Zoek je een sierkers die niet hoog wordt maar heb je wel ruimte in de breedte? Denk dan aan Prunus ×yedoensis 'Shidare-yoshino' Deze wordt maximaal 3 meter hoog en breed. Welke sierkers je ook kiest, ze zorgen allemaal voor een idyllisch beeld in het voorjaar. Óók als de bloesemblaadjes na een week of drie naar beneden dwarrelen en een kleurig tapijt op de grond vormen is dat een prachtig gezicht!

In Japan is er jaarlijks een nationale feestdag als de sierkersen er in bloei staan. Al eeuwenlang vieren ze dan Hanami. De Japanners trekken er dan massaal op uit om tussen de prachtige bloesembomen te gaan picknicken. Door hun prachtige herfstkleuren is een sierkers overigens ook in het najaar vaak een plaatje. 

Sierkersen

Het enorm uitgebreide assortiment maakt het wellicht lastig kiezen, wil je een sierkers kopen. Daarom hierbij enkele aanraders die zich in de praktijk stuk voor stuk hebben bewezen. Een van de meest toegepaste Japanse sierkersen is Prunus serrulata ’Kanzan’. Deze boom met zijn brede vaasvormige kroon zie je dan ook vaak in parken, plantsoenen en straten. Bij oudere exemplaren gaan de takken fraai overhangen, wat nog meer sfeer geeft. Vooral eind april, begin mei als de kroon een wolk vormt van gevulde, roze bloemen in dichte trossen. Heb je een kleine tuin dan kun je beter Prunus serrulata ’Sunset Boulevard’ kiezen. Deze bloeit met enkelvoudige, witte bloemen met een subtiele roze rand. Met zijn smalle, vaasvormige kroon vraagt deze sierkers veel minder ruimte. Ook Prunus incisa is een aanrader voor een kleinere tuin. Deze soort wordt in het Nederlands ook wel Fuji kers genoemd, wordt 6-8 meter en bloeit al erg vroeg in het voorjaar (maart/begin april). Door zijn gele tot oranje herfstkleur heeft deze soort ook een mooie sierwaarde in het najaar.

Vind je een brede kroon met overhangende twijgen sierlijker, dan is Prunus ’Accolade’ een goede optie. Deze bloeit wat eerder dan de meeste andere Japanse sierkersen, met lichtroze, halfgevulde bloemen in hangende trossen. De bloesem zorgt voor een heerlijke geur. Deze mooie Japanse sierkers wordt 6-8 m hoog en is ook geschikt voor kleine tuinen en zelfs daktuinen. Dankzij zijn gele, oranje en rode herfsttinten is hij ook in het najaar een blikvanger!

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Prunus Mahaleb-s
Prunus Incisa Paean
Prunus Okame
Sierkers-prunus-accolade
Sierkers-prunus-roze
Sierkers-prunus-the-bride
Sierkers-prunus-wit-treur

Waar plant je een sierkers?

Geef een sierkers altijd een zonnige, beschutte plek; dit geeft de mooiste, meest uitbundige bloesem. Wat grondsoort betreft zijn ze niet veeleisend. Elke goede tuingrond is geschikt, als deze maar niet te nat is. Nog een pluspunt: deze makkelijke, sterke bomen vragen weinig onderhoud, behalve dat je wellicht de uitgebloeide bloesem wil opvegen of van het gazon harken. Een sierkers snoeien is over het algemeen niet nodig. Zorg alleen dat hij zijn vorm behoudt; knip zo nodig takken weg die de mooie groeivorm verstoren.

Witbloeiende sierkersen.

Prunus x yedoensis geeft in het voorjaar een wolk aan bloemen. De bloemen in knop zijn lichtroze, terwijl ze na het opengaan wit zijn.  De bloemen zijn enkelvoudig, ruiken licht naar amandel en trekken veel bijen. Het blad van deze sierkers vlamt in het najaar; het kleurt fraai geel voordat het blad van de boom valt. Veel sierkersen geven twee keer in het seizoen sierwaarde, maar het allermooist zijn ze toch in het voorjaar als de kroon één bloemenzee is. Vind je deze middelgrote sierkers (6-10 m) met brede vaasvormige kroon te groot? Dan is de vroegbloeiende Prunus ’The Bride’ een goed alternatief. De bloesem en groeivorm zijn vergelijkbaar, maar deze boom wordt niet hoger dan 5-8 m. Prunus serrulata ´Taihaku´ heeft witte bloemen met roze meeldraden. Het blad is bij het uitlopen iets bronskleurig wat een mooi effect geeft met zonlicht erop. Na een paar weken is het blad weer groen en in het najaar flitsend oranje. Prunus serrulata ´Ukon´ bloeit rijkelijk met halfgevulde cremekleurige bloemen en wordt maximaal 6-8 meter hoog..

Bomenvlog: Bloeiende sierkersen in het voorjaar

Met hun uitbundige bloesem stelen sierkersen in het vroege voorjaar de show. Vaak is de hele kroon, nog voordat hun blad is uitgelopen, bedekt met fijne witte of roze bloempjes. Sommige soorten bloeien al eind maart, andere in april of in mei en daarmee zijn het echte voorjaarsboden. Het assortiment Prunus is enorm groot én gevarieerd. Dankzij zijn uitbundige voorjaarsbloesem is de Japanse sierkers het meest bekend. Er zijn echter nog veel meer mooie soorten Prunus verkrijgbaar.

Prunus als fruitbomen

Behalve de sierkers zijn er nog meer soorten Prunus die de moeite waard zijn. Denk aan fruitbomen zoals kers, pruim, perzik, amandel en abrikoos. Een mooie in Zuid-Limburg inheemse soort, is Prunus avium (zoete kers of kriek). Je ziet hem daar vaak als meerstammige struik, maar deze is bij ons verkrijgbaar ook verkrijgbaar als hoogstamboom. Het is een snelle groeier die uiteindelijk 15-20 m hoog kan worden. De uitbundige witte voorjaarsbloesem trekt talloze bijen aan. Na de bloei ontwikkelen de donkerrode eetbare kersen zich die ook een traktatie voor vogels zijn. De cultivar Prunus avium ’Plena’ heeft gevulde bloemen, geeft geen vruchten en wordt ‘slechts’ 8-12 m hoog. Een mooie boom voor grotere tuinen, parken en lanen. Net als Prunus avium heeft hij een schitterende herfstkleur.

Groenblijvende Prunus soorten

Er bestaan ook groenblijvende soorten Prunus zoals de Prunus laurocerasus ’Rotundifolia’ (laurierkers), vaak toegepast als haag maar ook erg mooi als meerstammige boom. Deze snelgroeiende, groenblijver is ideaal om meer privacy in je tuin te creëren. Ook de wintergroene Prunus lusitanica ’Angustifolia’ (Portugese laurierkers) zie je tegenwoordig steeds meer als haag. Geef hem wel een beschutte, zonnige plek. Deze mediterrane soort is ook mooi als boom of als solitaire heester, vooral in juni als hij getooid is met witte, opstaande bloemtrossen. Let op dit zijn wel een totaal ander type boom. Ze bloeien niet zoals de sierkersen doen.