Rosaceae

Prunus avium Zoete kers, Kriek, Limburgse boskriek, Wilde kers, Boskers

Een grote boom die in het wild vaak als meerstammige struik voorkomt. Heeft een breed eironde tot ronde kroon met een hoogte van 15 - 20 m. De groene, eironde, langwerpige bladeren zijn 6 - 15 cm groo… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 m, snelgroeiend
Kroon: eirond tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: eirond tot langwerpig, groen, 6 - 15 cm, herfstkleur geelrood
Bloemen: wit, circa 2,5 cm, april
Herfstkleur: geel, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Wit April Snelgroeiend Opvallende bloei Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Eetbare vruchten Speelboom
Prunus-avium
Prunus Avium 1
Prunus Avium 2

Prunus avium

Een grote boom die in het wild vaak als meerstammige struik voorkomt. Heeft een breed eironde tot ronde kroon met een hoogte van 15 - 20 m. De groene, eironde, langwerpige bladeren zijn 6 - 15 cm groot en hebben een geelrode herfstkleur. De boom bloeit in april met bundels van 3 - 3,5 cm grote, enkelvoudige witte bloemen. Deze worden gevolgd door donkerrode, eetbare vruchten. Zowel landschappelijk toepasbaar als in (bos)parken en open groenbermen. Verlangt een voedselrijke, vochthoudende bodem. Prunus avium wordt veel als onderstam gebruikt. Het hout wordt gebruikt voor de meubelindustrie, beeldhouwwerk en muziekinstrumenten. Winterhardheidszone: 4
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 m, snelgroeiend
Kroon:
eirond tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
twijgen roodbruin tot grijs, bast glanzend bruinrood, glad
Blad:
eirond tot langwerpig, groen, 6 - 15 cm, herfstkleur geelrood
Herfstkleur:
geel, rood
Bloemen:
wit, circa 2,5 cm, april
Vruchten:
rond, donkerrood, 1 - 1,5 cm, eetbaar, eetbare vruchten
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
kleigrond, lemige grond, zandgrond, kalkrijke grond
Blad:
eirond tot langwerpig, groen, 6 - 15 cm, herfstkleur geelrood
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
redelijk
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Europa, Klein-Azië, Kaukasus, West-Siberië
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.