Biologische bomen - SKAL gecertificeerd

In 2016 is Van den Berk Boomkwekerijen begonnen met de teelt van biologische bomen. Er was nauwelijks biologisch uitgangsmateriaal in de markt verkrijgbaar maar dat was geen beletsel want de cyclus moet ergens beginnen en ook de wetgeving voorziet daarin. Na een omschakelperiode van totaal drie jaar, waarvan één jaar uitsluitend voor de grond, zijn we gestart met een klein proefperceel. Ieder opeenvolgend jaar is daar een nieuw perceel bij gekomen. De komende jaren zal de productie van biologische bomen verder worden opgeschaald.

Kwaliteit

De resultaten zijn goed: het zijn gezonde en kwalitatief uitstekende bomen die niet onder doen voor vergelijkbare bomen die elders op de kwekerij worden gekweekt. Dat komt mede doordat we in de afgelopen vijftien jaar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in onze reguliere teelt zeer sterk terug hebben gebracht. We hebben daardoor veel kennis opgebouwd over alternatieve kweekmethodes en middelen. Het biologisch kweken van bomen past goed in deze lijn en onze ervaringen zijn positief. Wel is het kweekproces arbeidsintensiever waardoor het prijsniveau van de bomen hoger ligt dan bij reguliere kweek.

Biologische bomen met knotvorm
Biologische bomen hoogstam
Biologische bomen hoogstam

SKAL bio-controle

Een product is biologisch als het is geproduceerd en gecertificeerd volgens de geldende Nederlandse en Europese regelgeving. De aanduiding ´biologisch´ is dus wettelijk beschermd. Het traject naar biologische teelt begint met een omschakelperiode voor de grond. Hiermee wordt het risico uitgesloten dat in de biologische gewassen residuen van eerder gebruikte gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen. Als het perceel in orde is bevonden kan de biologische teelt beginnen. In beginsel gaat het erom dat er geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest worden gebruikt. Ook met betrekking tot de benodigde hulpmiddelen en het reinigen daarvan is er regelgeving. In Nederland is Skal Biocontrole de organisatie die toezicht houdt op de biologische keten. Ze controleert percelen en producten en is verantwoordelijk voor de certificering. Meer over de regelgeving is te vinden op: www.skal.nl

Leverbaar in 2020

In 2020 zijn de eerste biologische bomen leverbaar. Het gaat o.a. om de onderstaande soorten. Bijna alle bomen, behalve de wilgen en de beuken, zijn hoogstam bomen. De verkrijgbare maten zijn 18-20 en 20-25cm stamomtrek.

Fagus sylvatica, betakt
Betula pendula ´Zwitsers Glorie´
Amelanchier ´Ballerina´
Liquidambar stryraciflua
Acer freemanii ´Celzam´
Gleditsia triacanthos ´Shademaster´
Acer campestre ´Elsrijk´
Alnus x spaethii ´Spaeth´
Fraxinus americana ´Skyline´
Salix alba, knotvorm
Quercus robur
Platanus x hispanica ´Malburg'

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief