Fagaceae

Quercus rubra Amerikaanse eik

Veelvuldig in de bosbouw toegepaste eik. De kroonvorm is onregelmatig met horizontaal afstaande hoofdtakken. In de kroon kan de stam sterk vergaffelend doorgroeien. De grijze bast blijft lang glad, la… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 (30) m, snelgroeiend
Kroon: breed ovaal, uiteindelijk rond, halfopen kroon
Blad: ovaal, diep veerlobbig, groen, 12 - 22 cm
Bloemen: goudgeel, ? katjes, 5 - 8 cm lang, mei
Herfstkleur: oranje, rood
Hoogstam boom Meerstammige boom Zure grond Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Snelgroeiend Alle herfstkleuren Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk)
Quercus Rubra 3
Quercus Rubra 2-1
Quercus Rubra-1
Quercus-rubra
Quercus Rubra 1 2
Quercus Rubra 1-1
Quercus Rubra - Bildnr 20606
Quercus Rubra 1
Quercus Rubra

Quercus rubra

Veelvuldig in de bosbouw toegepaste eik. De kroonvorm is onregelmatig met horizontaal afstaande hoofdtakken. In de kroon kan de stam sterk vergaffelend doorgroeien. De grijze bast blijft lang glad, later verschijnen dunne donkergrijze schorsplaten. Jonge twijgen zijn kaal en glanzend roodbruin. Het blad is ovaal tot omgekeerd eirond. De bladrand heeft onregelmatige en scherp getande lobben, soms is het tot de helft ingesneden (veerspletig). Het blad is 12 - 22 cm lang, aan jonge loten tot 25 cm, en 10 - 15 cm breed. Afhankelijk van de hoeveelheid zon en de temperatuur is de herfstkleur oranjerood tot scharlakenrood. Afgevallen blad verteert zeer langzaam. Cilindervormige, afgeplatte eikels worden voor maximaal een kwart omsloten door het napje dat bezet is met kleine driehoekig aanliggende schubben. Q. rubra is een belangrijke houtproducent.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 (30) m, snelgroeiend
Kroon:
breed ovaal, uiteindelijk rond, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs, lang glad blijvend, twijgen roodbruin
Blad:
ovaal, diep veerlobbig, groen, 12 - 22 cm
Herfstkleur:
oranje, rood
Bloemen:
goudgeel, ? katjes, 5 - 8 cm lang, mei
Vruchten:
breed eivormige eikel, 2 - 2,5 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, weinig eisend
Blad:
ovaal, diep veerlobbig, groen, 12 - 22 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
het oosten en midden van de USA
Synoniemen:
Quercus borealis, Quercus borealis var. maxima
Toepassingen en inspiratie
Knotbomen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.