Platanaceae

Platanus ×hispanica 'Malburg'

Een door de NAKB (tegenwoordig Naktuinbouw) uit een 40 jaar oude laan geselecteerde boom. Onderscheidend van de soort vanwege de relatief smalle ovale groeiwijze. Kenmerkend is de afschilferende bast … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 -30 m, snelgroeiend
Kroon: ovaal tot breed ovaal, halfopen kroon
Blad: handlobbig, groen, 12 - 25 cm
Bloemen: bolvormige hoofdjes, geelgroen, mei
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Ovaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Late uitloop Snelgroeiend Alle soorten Niet giftig (gewoonlijk) Toekomstboom
Platanus Hispanica Malburg 11
Platanus Hispanica Malburg Swing
Platanus Hispanica Malburg 3
Platanus Hispanica Malburg 2
Platanus Hispanica Malburg 1
Platanus Hispanica Malburg 9
Platanus Hispanica Malburg 10
Platanus Hispanica Malburg 12
Platanus Hispanica Malburg 6
Platanus Hispanica Malburg 5
Platanus Hispanica Malburg 7
Platanus-hispanica-malburg
Platanus Hispanica Malburg 4
Platanus Hispanica Malburg 8

Platanus ×hispanica 'Malburg'

Een door de NAKB (tegenwoordig Naktuinbouw) uit een 40 jaar oude laan geselecteerde boom. Onderscheidend van de soort vanwege de relatief smalle ovale groeiwijze. Kenmerkend is de afschilferende bast met een lichtgroene tot geelgroene ondergrond en grijsgroene, donkergroene tot bruine loslatende delen. Het brede blad heeft 3 - 5 spits getande lobben en is aan de onderzijde licht behaard. In de herfst kleurt het bruingeel. Afgevallen blad verteert slecht. De bolvormige bloeiwijzen hangen in paren (1 - 3) aan lange stelen waaraan ook de stekelige vruchten verschijnen. Deze blijven tot ver in de winter in de boom hangen. Plataan verdraagt verharding uitermate goed maar oppervlakkige wortels kunnen verharding opdrukken. Verdraagt snoei, zelfs tot in het oude hout. Jonge aanplant verlangt een boompaal. Jonge takken zijn breukgevoelig.
Specificaties
Hoogte:
20 -30 m, snelgroeiend
Kroon:
ovaal tot breed ovaal, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsgroen en geelgroen afschilferende schors
Blad:
handlobbig, groen, 12 - 25 cm
Bloemen:
bolvormige hoofdjes, geelgroen, mei
Vruchten:
bolvormig, stekelig, bruin, meestal 2 bij elkaar
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, niet te kalkrijke bodems
Blad:
handlobbig, groen, 12 - 25 cm
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
matig tot goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Huissen, Nederland,1981
Toepassingen en inspiratie
Lanen en brede straten
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.