Bomen die droogte kunnen weerstaan

Bomen in de stad groeien vaak onder moeilijke omstandigheden. De wortels moeten concurreren met een web aan ondergrondse kabels en leidingen, de grondslag is niet optimaal, de doorwortelbare ruimte beperkt en regenwater verdwijnt direct in het riool. Daarbij zijn de temperaturen in de stad vaak hoger, waardoor het blad meer water gaat verdampen, terwijl er voor de wortels minder mogelijkheden zijn om water op te nemen.

Niet altijd traditionele laanbomen

Sommige locaties in stedelijke gebied vragen daarom om bomen die goed tegen droogte kunnen. Dat zijn niet altijd soorten die we traditioneel als laanboom kennen, maar die het juist op zulke plekken wel goed kunnen doen. Het is niet voor niets dat er steeds meer Pinus sylvestris en Betula pendula in de stad wordt aangeplant. Ook minder bekende soorten als Ostrya carpinifolia, Corylus colurna of Pinus nigra subsp. nigra bezitten goede kwaliteiten en zijn het overwegen waard. Onderstaand enkele voorbeelden van bomen die beter betsand zijn voor droge gronden. Al deze bomen verdragen ook verharding. Het overzicht is niet compleet maar geeft naar onze mening een goede selectie weer. Meer soorten zijn te vinden met de bomenfilter op deze website. Daar kan ook gefilterd worden op aanvullende eisen waaraan de boom moet voldoen. 

Brenda Swinkels

Hoofd verkoop

brenda@vdberk.nl
+31 (0413) 480 487
+31 (0)6 5115 6108
LinkedIn

Neem contact op
Acer Buergerianum-s H400-450 Groot
Dscn0194 Groot
Img 1339 Groot
Koelreuteria Paniculata-s 8 Groot
Ostrya Carpinifolia-s 5 Groot
Pinus Nigra Nigra 2 Groot
Tilia Tomentosa-s 25-30-35 Groot

Alleskunners

Er zijn ook nog bomen die zowel tegen droogte als tijdelijk tegen natte voeten kunnen. Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis ‘Chrysocoma’. Dit zijn weinig eisende bomen die op veel plaatsen kunnen groeien.