Betulaceae

Alnus cordata Hartbladige els

Alnus cordata is inheems in Italië en delen van Griekenland. Het is een krachtige groeier die uiteindelijk een hoogte van 15 m kan bereiken. Kenmerkend zijn de nagenoeg horizontaal staande zijtakken. … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 15 m
Kroon: breed kegelvormig, halfopen kroon
Blad: hartvormig, groen, 5 - 12 cm
Bloemen: katjes, ? ± 1 cm, ? ± 10 cm, februari/maart
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen lange overstromingen Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Februari Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten
Alnus Cordata 4
Alnus Cordata 3
Alnus-cordata
Alnus-cordata-50-60-70-ar
Alnus Cordata 1-1
Alnus Cordata 2

Alnus cordata

Alnus cordata is inheems in Italië en delen van Griekenland. Het is een krachtige groeier die uiteindelijk een hoogte van 15 m kan bereiken. Kenmerkend zijn de nagenoeg horizontaal staande zijtakken. Uit de verspreid staande knoppen, die op korte steeltjes staan, verschijnen tot 12 cm grote hartvormige bladeren waarvan de bovenzijde groen en glanzend is. Het blad blijft in het najaar lang aan de boom zitten. Al aan het einde van de winter verschijnen de vrouwelijke en hangende mannelijke katjes. Ze worden gevolgd door de bekende elzenproppen die, in trossen gerangschikt, vanaf september verschijnen en de gehele winter aan de boom blijven zitten. De boom wortelt oppervlakkig en ondiep, met veel fijne wortels. Weinig gevoelig voor zeewind, verdraagt bestrating.
Specificaties
Hoogte:
10 - 15 m
Kroon:
breed kegelvormig, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs, later licht gegroefd
Blad:
hartvormig, groen, 5 - 12 cm
Bloemen:
katjes, ? ± 1 cm, ? ± 10 cm, februari/maart
Vruchten:
tonvormige elzenproppen, 2 - 3 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, groeit redelijk op arme, droge bodem
Blad:
hartvormig, groen, 5 - 12 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond, bestand tegen lange overstroming, bestand tegen korte overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
6b (-20,5 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, pleinen, begraafplaatsen, kustgebieden, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Italië en West-Griekenland
Toepassingen en inspiratie
Droogte-resistente bomen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.