Betulaceae

Alnus ×spaethii 'Spaeth'

Snelgroeiende forse boom, een hybride tussen A. japonica en A. subcordata. In eerste instantie groeien de takken recht omhoog, later buigen ze horizontaal af. Jonge takken zijn grijsgroen en oudere ta… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 m, snelgroeiend
Kroon: breed piramidaal, met iets overhangende takken, halfopen kroon
Blad: langwerpig tot lang eirond, donkergroen, 10 - 18 cm
Bloemen: ? katjes bruingeel, ? katjes 2 - 2,5 cm, eind januari/februari
Hoogstam boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen lange overstromingen Bestand tegen korte overstromingen Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Januari Snelgroeiend Opvallende bloei Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Toekomstboom
Alnus Spaethii Spaeth 2
Alnus Spaethii Spaeth 4
Alnus-spaethii-spaeth
Alnus Spaethii Spaeth 3
Alnus Spaethii Spaeth

Alnus ×spaethii 'Spaeth'

Snelgroeiende forse boom, een hybride tussen A. japonica en A. subcordata. In eerste instantie groeien de takken recht omhoog, later buigen ze horizontaal af. Jonge takken zijn grijsgroen en oudere takken kleuren bruingroen en zijn voorzien van vele lenticellen. De bladknoppen staan op kleine steeltjes. Het verspreid staande, scherp gezaagde en donkergroene blad wordt circa 15 cm groot en loopt paarsachtig uit. Het is langwerpig tot eirond, verschijnt al vroeg in het voorjaar en blijft lang aan de boom. Vaak al eind januari verschijnen de eerste bruingele katjes. Groeit op alle grondsoorten en is goed winterhard. Heeft geen problemen met (zee)wind. Alnus spaethii is een hoog gewaardeerde en veel toegepaste els die door Ludwig Späth in het Arboretum Späth bij de Späth Baumschulen te Berlijn werd gevonden.

Specificaties
Hoogte:
15 - 20 m, snelgroeiend
Kroon:
breed piramidaal, met iets overhangende takken, halfopen kroon
Schors en takken:
grijsbruin, licht gegroefd
Blad:
langwerpig tot lang eirond, donkergroen, 10 - 18 cm
Bloemen:
? katjes bruingeel, ? katjes 2 - 2,5 cm, eind januari/februari
Vruchten:
eivormige elzenproppen, 2 - 3 cm lang
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
geringe bodemeisen
Blad:
langwerpig tot lang eirond, donkergroen, 10 - 18 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond, bestand tegen lange overstroming, bestand tegen korte overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
6a (-23,3 tot -20,6 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
Späth, Berlijn, Duitsland, 1908
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.