Elaeagnaceae

Elaeagnus angustifolia Smalbladige olijfwilg

Hoge, losgroeiende heester die uiteindelijk uitgroeit tot een kleine meerstammige boom. Van nature voorkomend op droge plaatsen zoals duinen en droge rivierbeddingen. Daar soms tot 12 m hoogte uitgroe… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4- 8 (12) m
Kroon: ovaalrond, open, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: lancetvormig, dofgroen, onderzijde zilvergrijs, 3 - 9 cm
Bloemen: 1 tot 3 bijeen, zilvergeel, mei/juni , geurende bloemen
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Ovaal Halfopen kroon Grijsgroen Geel Mei Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten Geurende bloemen Ja
Elaeagnus Angustifolia 1
Elaeagnus-angustifolia

Elaeagnus angustifolia

Hoge, losgroeiende heester die uiteindelijk uitgroeit tot een kleine meerstammige boom. Van nature voorkomend op droge plaatsen zoals duinen en droge rivierbeddingen. Daar soms tot 12 m hoogte uitgroeiend. De groei is onregelmatig met dunne, uitwaaierende twijgen. Heeft een open kroonvorm die uit kan groeien tot een breedte van circa 5 - 7 m. De twijgen kleuren van zilvergrijs naar roodbruin. Vaak voorzien van stevige doornen. Het dofgroene, lancetvormige blad is circa 3 - 9 cm lang en circa 2,5 cm breed. De viltige onderzijde is opvallend zilverwit. De circa 1 cm grote, klokvormige bloemen staan soms alleen, soms 2 of 3 bijeen. Ze geuren sterk en worden gevolgd door olijfvormige, gele steenvruchten. Deze zijn eetbaar en smaken lichtzoet. Heeft graag een zonnige, kalkrijke standplaats. Geschikt voor industriegebieden. Verdraagt strooizout.
Specificaties
Hoogte:
4- 8 (12) m
Kroon:
ovaalrond, open, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
bast grijsgroen, ondiep gegroefd, twijgen zilverachtig, gedoornd
Blad:
lancetvormig, dofgroen, onderzijde zilvergrijs, 3 - 9 cm
Bloemen:
1 tot 3 bijeen, zilvergeel, mei/juni , geurende bloemen
Vruchten:
ovale, gele steenvrucht, eetbaar, Ø circa 1 cm
Stekels/doorns
Ja
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
kalkrijke zandgrond, liefst droog
Blad:
lancetvormig, dofgroen, onderzijde zilvergrijs, 3 - 9 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
3 (-40,0 tot -24,5 °C)
Windbestendigheid:
goed, geschikt voor kustgebied
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, industriegebied, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Mediterrane gebied tot West- en Centraal-Azië
Toepassingen en inspiratie
Droogte-resistente bomen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.