Oleaceae

Fraxinus pennsylvanica Zachte es

Een grote boom met een breed uitgroeiende, ronde kroon en gevorkte stam. Hij wordt circa 20 m hoog en kan meer dan 200 jaar oud worden. De schors is grijsbruin, later gegroefd en de buigzame jonge twi… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: circa 20 m
Kroon: rond, breed, halfopen kroon
Blad: oneven geveerd, 7 - 9 blaadjes, donkergroen, circa 25 cm, geveerd blad
Bloemen: geelgroen, in zijstandige behaarde pluimen, april
Herfstkleur: geel
Hoogstam boom Kalkrijke grond Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd halfverharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Kan op natte grond Bestand tegen wind 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geelgroen Late uitloop Gemiddelde groeisnelheid Geveerd blad Alle herfstkleuren Niet giftig (gewoonlijk)
Fraxinus Pennsylvanica-2
Fraxinus Pennsylvanica

Fraxinus pennsylvanica

Een grote boom met een breed uitgroeiende, ronde kroon en gevorkte stam. Hij wordt circa 20 m hoog en kan meer dan 200 jaar oud worden. De schors is grijsbruin, later gegroefd en de buigzame jonge twijgen zijn dun en lichtbruin van kleur. De oneven geveerde bladeren met 7 - 9 blaadjes zijn matglanzend donkergroen en worden tot 25 cm lang, aan de onderzijde zijn ze lichter gekleurd en grijzig behaard. In de herfst kleurt het blad geel. De boom bloeit onopvallend in zijstandige, behaarde pluimen in april en de geelgroene bloemen worden gevolgd door 3 - 5 cm lange gevleugelde nootvruchten. F. pennsylvanica is bruikbaar als park-, laan- en straatboom en groeit zowel op grond die tijdelijk onderstroomt als op droge voedselrijke open gronden. De windbestendigheid is zeer goed.
Specificaties
Hoogte:
circa 20 m
Kroon:
rond, breed, halfopen kroon
Schors en takken:
bruingrijze schors, later diep gegroefd
Blad:
oneven geveerd, 7 - 9 blaadjes, donkergroen, circa 25 cm, geveerd blad
Herfstkleur:
geel
Bloemen:
geelgroen, in zijstandige behaarde pluimen, april
Vruchten:
gevleugelde nootvrucht, 3 - 5 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedselrijk, open
Blad:
oneven geveerd, 7 - 9 blaadjes, donkergroen, circa 25 cm, geveerd blad
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond, kan op natte grond
Verharding:
verdraagt halfverharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
zeer goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, kustgebieden, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom
Oorsprong:
midden en oosten van Noord-Amerika
Toepassingen en inspiratie
Droogte-resistente bomen
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.