Bomen voor een Japanse / Oosterse tuin

Een serene sfeer en een spannend, evenwichtig ontwerp zijn kenmerkend voor de Japanse tuin. Of het nu gaat om een zentuin of een Japanse landschapstuin, altijd refereert deze naar de grootsheid van de natuur. In dit artikel lees je welke bomen en struiken perfect passen bij dit type tuin.

Japanse sierkers en Japanse azalea

De filosofie achter de klassieke Japanse tuin komt voort uit het zen-boeddhisme. Zo’n tuin wordt aangelegd volgens strenge regels wat betreft schoonheid en symboliek en vormt een miniatuurweergave van de natuur, al of niet in abstracte vorm. Water, rotsblokken en mos spelen een belangrijke rol, waarbij water staat voor het leven zelf. Er kan ook gekozen worden voor een klassieke Japanse tuin zonder water, waarbij de levensstroom wordt verbeeld door grind in kunstig geharkte cirkels. Vaker wordt echter gekozen voor een tuin in Japanse sfeer zonder alle symboliek van een klassieke Japanse tuin. Maar altijd speelt de beplanting een grote rol; deze is rustgevend groen met boeiende contrasten in structuur en vorm. 
Door de vele bloesembomen is er alleen in het voorjaar al een uitbundige bloemenpracht. Japanse sierkersen stelen als eerste de show. Nog voordat het blad verschijnt, vormen ze een wolk aan witte of roze bloempjes. Prunus ’The Bride’ bloeit begin april als een van de eerste, met een uitbundige witte bloesem. Heel sfeervol is ook Prunus yedoensis ‚Shidare Yoshino’ . Deze Japanse sierkers heeft een treurvorm en als de overhangende takken overladen zijn met gevulde, witte bloemen is dat een prachtig gezicht. 
In mei-juni zorgen de rijkbloeiende Japanse azalea’s en Rhododendron yakushimanum-hybriden voor nog meer kleur. Bij beide groepen is er keuze uit de mooiste snoepkleurtjes, ze zijn verkrijgbaar in allerlei tinten geel, oranje, roze en rood. Ze worden niet hoger dan 1-1,5 m en zijn daarom ook geschikt voor een wat kleinere Japanse tuin. Wat te denken van Rhododendron ’Nabucco’ (donkerrood), ’Fireball’ (oranjerood tot rood), ’Polaris’ (lichtroze) en ’Fantastica’ (roze met wit)? Ze zorgen tijdens de bloei voor spectaculaire kleuraccenten! In tegenstelling tot de groenblijvende rododendrons hebben de Japanse azalea’s ook mooie herfsttinten. Ook diverse Japanse sierkersen verkleuren prachtig in het najaar.

Jeroen den Brok

Verkoop & advies

jeroen@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 482
+31 (0)6 2266 2511
LinkedIn

Neem contact op
Japanse Tuin 2
Japanse Tuin 4
Japanse Tuin 5
Japanse Tuin 6
Japanse Tuin 9

Esdoorns in een Japanse tuin

In een Japanse tuin mag een Japanse esdoorn uiteraard niet ontbreken. Door hun grillige groeivorm, de karakteristieke, handlobbige of ingesneden bladeren, en fraaie herfstkleuren brengen Japanse esdoorns veel sfeer in de tuin. Wellicht is het lastig er één te kiezen, want de keuze is groot. Zo kun je kiezen uit rood- of groenbladig, met handlobbige of gespleten bladeren, groeiend in een treurvorm of met een brede, waaiervormige kroon, en als hoogstamboom of als meerstammige boom of grote struik. Ze groeien langzaam, maar worden op den duur erg breed, dus houd daar bij de aanplant rekening mee. Japanse esdoorns zijn het mooist als ze de ruimte krijgen om vrij uit te groeien en zijn daarom heel geschikt als solitair in de border. Een plek in de zon of halfschaduw, op een enigszins windbeschutte plek is het beste. 

Aanraders zijn Acer palmatum ’Bloodgood’ en Acer palmatum ’Dissectum’. Eerstgenoemde is een meerstammige struik/boom van uiteindelijk achter meter hoog met zwartrode bladeren, die in de herfst dieprood kleuren. Acer palmatum ’Dissectum’ is een breed uitgroeiende struik die op den duur 3-4 m hoog wordt. Zijn handvormige, diep ingesneden bladeren zijn vlak na het uitlopen lichtgroen, in de zomer midden groen en in de herfst vlammend oranje. 

Even sierlijk als Japanse esdoorns is Cornus kousa (Japanse grootbloemige kornoelje). Ook deze heeft een grillige groeivorm en krijgt een brede, vaasvormige, halfopen kroon. Ook in het najaar is deze struik/meerstammige boom een blikvanger dankzij de gele, oranje en rode herfsttinten. Maar dat is nog niet alles. Een Japanse kornoelje is eveneens erg mooi in mei-juni, dankzij de witte schutbladeren rondom de onopvallende bloempjes. Als bonus geeft hij in de nazomer mooie, rode steenvruchten die enigszins aan aardbeien doen denken. 

Grote bomen en bonsai voor de Japanse tuin

Bij een grote tuin is er ook ruimte voor een grote boom, zoals een Japanse storaxboom (Styrax japonicus), een Japanse notenboom (Ginkgo biloba) of een Japanse lariks (Larix kaempferi). De eerste vormt een grote, grillige struik tot middelgrote boom (10-15 m) die aan het begin van de zomer heel sierlijk bloeit. Talrijke witte bloemen hangen dan in trossen aan de takken. Deze verspreiden een heerlijke geur en trekken veel bijen. Ginkgo biloba is een geliefde boom vanwege zijn grillige, open kroon en bijzondere waaiervormige bladeren, die in de herfst prachtig geel kleuren. Uiteindelijk kan deze wel 15-25 m hoog worden. Nog hoger wordt Larix kaempferi. Deze snelgroeiende, bladverliezende naaldboom bereikt een hoogte van maar liefst 25-30 m. Dankzij zijn open kroon geeft deze boom geen diepe schaduw, maar mooi gefilterd licht waarin veel schaduwplanten - veel toegepast in een Japanse tuin - prima zullen gedijen. Voordat de blauw- tot donkergroene naalden van de Larix kaempferi in de herfst van de boom vallen, kleuren ze schitterend goudgeel. 

Bonsaivormen zijn blikvanger die het hele jaar door de aandacht trekken in de Japanse tuin. Onze bonsaivormen zijn geen miniatuurbomen in potten, maar grootformaat bomen voor in de vollegrond. Wel hebben ze een even kunstige vorm. Ze komen het beste tot hun recht op een prominente plek met een rustige achtergrond. Van Pinus sylvestris ’Norska’ zijn mooie bonsaivormen verkrijgbaar, deze blijven ’s winters mooi groen. Ook Acer campestre (veldesdoorn), Carpinus betulus (haagbeuk) en Ginkgo biloba ’Horizontalis’ zijn verkrijgbaar als kunstige bonsaivorm voor de tuin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Bomen voor deze toepassing
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.