Cornaceae

Cornus kousa Japanse grootbloemige kornoelje

Vanuit struikvorm uitgroeiende meerstammige boom. Van nature voorkomend in bergwouden in China, Japan en Korea. Kroonbreedte circa 4 - 5 m. De groei is, vooral op latere leeftijd, langzaam. Het blad i… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 4 - 8 m
Kroon: breed vaasvormig tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Blad: eirond tot ovaal, donkergroen, 5 - 9 cm
Bloemen: groengeel in hoofdjes, schutbladeren wit, mei/juni
Herfstkleur: geel, oranje, rood
Hoogstam boom Beveerde boom Meerstammige boom Zure grond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Breed vaasvormig Halfopen kroon Groen Mei Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle soorten Alle herfstkleuren Waardboom voor vlinders Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Grillig groeiend Alle soorten
Cornus-kousa-s-h250-300-poa
Cornus-kousa-s-h250-300-ml3,15m-poa
Cornus Kousa-1
Cornus-kousa

Cornus kousa

Vanuit struikvorm uitgroeiende meerstammige boom. Van nature voorkomend in bergwouden in China, Japan en Korea. Kroonbreedte circa 4 - 5 m. De groei is, vooral op latere leeftijd, langzaam. Het blad is donkergroen en licht golvend. De onderzijde is blauwgroen en licht behaard en de herfstkleur is in gele en scharlakenrode tinten. Elk hoofdje met onopvallend bloempjes wordt omgeven door 4, circa 8 cm grote, bracteeën (schutbladeren) die roomwit tot helderwit zijn. In volle bloei bijzonder decoratief. De rode, aardbeiachtige vruchten hebben een doorsnede van circa 2 cm en staan op circa 4 cm lange, rode stelen. De plant wortelt oppervlakkig met een fijn wortelgestel. Verlangt een humusrijke grond. Verdraagt meer droogte en is wat sterker dan C. florida. Er zijn diverse goede cultivars in cultuur, veelal geselecteerd uit de variëteit chinensis.
Specificaties
Hoogte:
4 - 8 m
Kroon:
breed vaasvormig tot rond, halfopen kroon, grillig groeiend
Schors en takken:
grijs, later iets afbladderend
Blad:
eirond tot ovaal, donkergroen, 5 - 9 cm
Herfstkleur:
geel, oranje, rood
Bloemen:
groengeel in hoofdjes, schutbladeren wit, mei/juni
Vruchten:
aardbeiachtige, samengegroeide steenvrucht, rood
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
goed ontwaterde gronden
Blad:
eirond tot ovaal, donkergroen, 5 - 9 cm
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
6b (-20,5 tot -17,8 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, grote tuinen, kleine tuinen, patiotuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Japan, Korea en centraal China
Synoniemen:
Benthamia japonica
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.