Fagaceae

Quercus robur 'Fastigiate Koster' Piramidale eik

Een vegetatief vermeerderde kloon van Q. robur 'Fastigiata' met grove opgaande takken die niet uitzakken. Hierdoor ontstaat een gesloten zuilvorm die later smal piramidaal wordt maar steeds goed geslo… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 15 m
Kroon: zuilvormig tot smal piramidaal, dichte kroon
Blad: omgekeerd eirond, gelobd, groen, 5 - 14 cm
Bloemen: groengele ? katjes, 2 - 4 cm lang, mei
Hoogstam boom Beveerde boom Zure grond Kalkrijke grond Lemige grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen strooizout Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op natte grond Bestand tegen wind Zuilvormig 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Geelgroen Gemiddelde groeisnelheid Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk)
Quercus Robur Fastigiate Koster 2
Quercus Robur Fastigiate Koster 1
Quercus Robur Fastigiate Koster-1
Quercus-robur-fastigiate-koster

Quercus robur 'Fastigiate Koster'

Een vegetatief vermeerderde kloon van Q. robur 'Fastigiata' met grove opgaande takken die niet uitzakken. Hierdoor ontstaat een gesloten zuilvorm die later smal piramidaal wordt maar steeds goed gesloten blijft. Hoogte circa 10 - 15 m, breedte 3 - 5 m. De stam is meestal laag vertakt en de schors is donkergrijs en bij oude exemplaren gegroefd. Jonge twijgen zijn roodbruin. Het variabele blad is omgekeerd eirond tot lang ovaal en groter dan bij de soort. Het heeft 3 tot 6 paar stompe lobben en loopt in het voorjaar bruinrood uit. De eivormige eikels staan met 2 tot 6 bijeen en zijn voor hooguit een derde omsloten door het napje. 'Fastigiate Koster' is een van de beste zuilvormige eiken. Hij verdraagt verharding goed waardoor het een perfecte boom is voor smalle lanen en straten.
Specificaties
Hoogte:
10 - 15 m
Kroon:
zuilvormig tot smal piramidaal, dichte kroon
Schors en takken:
donkergrijs, diep gegroefd, twijgen roodbruin
Blad:
omgekeerd eirond, gelobd, groen, 5 - 14 cm
Bloemen:
groengele ? katjes, 2 - 4 cm lang, mei
Vruchten:
eivormige tot ovale eikel, 1,5 - 2,5 cm, 2 tot 6 bijeen
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
voedselrijk en vochthoudend
Blad:
omgekeerd eirond, gelobd, groen, 5 - 14 cm
Bodemvochtigheid:
kan op natte grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, bestand tegen strooizout, waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, smalle straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, beveerde boom
Oorsprong:
NAKB-selectie, Boskoop, Nederland, eind jaren 70
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.