Pinaceae

Pseudotsuga menziesii Douglasspar

Snelgroeiende conifeer die in zijn natuurlijke groeigebied 100 m hoogte kan bereiken maar in cultuur kleiner blijft. Eerst is de kroon breed piramidaal met een doorgaande stam, later wordt deze ovaal.… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 30 - 50 (100) m, snelgroeiend
Kroon: breed piramidaal tot ovaal, halfopen kroon
Blad: naalden, 2-rijig, glimmend donkergroen, 1,5 - 3,5 cm, groenblijvend
Bloemen: onopvallend, ? geel, ? groenbruin , geurende bloemen
Hoogstam conifeer Solitaire conifeer Zure grond Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Oranje/rood Geel Snelgroeiend Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen
Pseudotsuga Menziesii 3
Pseudotsuga Menziesii 2
Pseudotsuga-menziesii
Pseudotsuga Menziesii 1-1

Pseudotsuga menziesii

Snelgroeiende conifeer die in zijn natuurlijke groeigebied 100 m hoogte kan bereiken maar in cultuur kleiner blijft. Eerst is de kroon breed piramidaal met een doorgaande stam, later wordt deze ovaal. De bovenste takken groeien opgaand, de onderste takken hangen door. De schors wordt kurkachtig en zeer diep gegroefd. Jonge twijgen zijn geelgroen tot geelgrijs en fijn behaard. Aan de bovenzijde zijn de recht afstaande naalden glimmend donkergroen, aan de onderzijde zijn ze voorzien van 2 witte strepen. Bij wrijving verspreiden ze een bijzonder frisse geur. Roodbruine hangende kegels worden 3 - 3,5 cm dik en tot 10 cm lang. De boom stelt weinig eisen aan de grondsoort en groeit nog op arme droge zandgrond. Zelfs lange periodes van droogte worden doorstaan. Het is een belangrijke houtproducent. De oudst bekende exemplaren zijn tussen de 500 en 700 jaar oud.
Specificaties
Hoogte:
30 - 50 (100) m, snelgroeiend
Kroon:
breed piramidaal tot ovaal, halfopen kroon
Schors en takken:
bruingrijs tot zwartgrijs, dik en diep gegroefd
Blad:
naalden, 2-rijig, glimmend donkergroen, 1,5 - 3,5 cm, groenblijvend
Bloemen:
onopvallend, ? geel, ? groenbruin , geurende bloemen
Vruchten:
hangende kegels, lang eivormig, roodbruin, 8 - 10 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle
Blad:
naalden, 2-rijig, glimmend donkergroen, 1,5 - 3,5 cm, groenblijvend
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, industriegebied, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam conifeer, solitaire conifeer
Oorsprong:
westelijk Noord-Amerika
Synoniemen:
Pseudotsuga douglasii
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.