Pinaceae

Abies nordmanniana Nordmannspar

Grote conifeer met een breed piramidale kroon en in etages groeiende horizontaal afstaande zijtakken. In het natuurlijk verspreidingsgebied komen exemplaren van 60 m hoogte voor die een ouderdom van 5… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 25 - 30 (60) m
Kroon: breed piramidaal, later ovaal, dichte kroon
Blad: donkergroene naalden, 2 - 3 cm, onderzijde met 2 witte strepen, wintergroen
Bloemen: onopvallend , geurende bloemen
Solitaire conifeer Kleigrond Lemige grond Zandgrond Verdraagd geen verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Schaduwdragend Bestand tegen wind Breed Piramidiaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Roze Gemiddelde groeisnelheid Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Geurende bloemen
Abies Nordmanniana 1
Abies Nordmanniana H800-900 Vra
Abies-nordmanniana

Abies nordmanniana

Grote conifeer met een breed piramidale kroon en in etages groeiende horizontaal afstaande zijtakken. In het natuurlijk verspreidingsgebied komen exemplaren van 60 m hoogte voor die een ouderdom van 500 jaar hebben. De uiteindelijke breedte is 7 - 9 m. Indien rondom de boom voldoende ruimte is, blijven ook de onderste takken aan de boom. Jonge exemplaren groeien traag maar de groeisnelheid neemt met de ouderdom wat toe. Jonge takken zijn olijfgroen en de kleine knoppen hebben geen hars. In de winter zijn de knoppen roodbruin gekleurd. Aan de onderkant hebben de glanzende donkergroene naalden 2 witte strepen. Na de onopvallende bloei verschijnen in het najaar opstaande groene kegels en die naar bruin verkleuren. Abies nordmanniana werd door A. von Nordmann, die begin 19de eeuw directeur was van de botanische tuin in Odessa, op een zoektocht door de Kaukausus gevonden.
Specificaties
Hoogte:
25 - 30 (60) m
Kroon:
breed piramidaal, later ovaal, dichte kroon
Schors en takken:
bast zacht en grijs, later zwartbruin en gegroefd
Blad:
donkergroene naalden, 2 - 3 cm, onderzijde met 2 witte strepen, wintergroen
Bloemen:
onopvallend , geurende bloemen
Vruchten:
kegels, 12 - 15 (20) cm lang, 5 cm dik, najaar
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
zwaardere, vochthoudende grond
Blad:
donkergroene naalden, 2 - 3 cm, onderzijde met 2 witte strepen, wintergroen
Verharding:
verdraagt geen verharding
Winterhardheid:
5b (-26,0 tot -23,4 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
solitaire conifeer
Oorsprong:
West-Kaukasus
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.