De meest toegepaste dakbomen

Op warme zomerdagen is het heerlijk om buiten een koel plekje op te zoeken. Dakbomen vormen een natuurlijke parasol waaronder het dan aangenaam toeven is. Daarnaast zorgen ze voor extra privacy in de tuin. Lees hier welke dakbomen het meest populair zijn.

Schaduw en privacy

Bij dakbomen vormt de kroon een horizontaal scherm. Dit doet hij niet van nature; bij dit soort vormbomen zijn tijdens het opkweken de takken bewust zo geleid. Om een dakboom goed in vorm te houden, moet hij minstens één keer per jaar worden gesnoeid, bij snelgroeiende soorten zoals dakplataan bij voorkeur zelfs twee keer per jaar. Dakbomen zijn ideaal voor het creëren van een gezellig schaduwterras of als natuurlijke zonwering bij een groot raam of openslaande deuren. Het horizontale bladerdak zorgt ’s zomers voor een knusse sfeer én voor extra privacy. In vergelijking met een overdekt terras zorgt zo’n groen bladerdak boven je hoofd ’s zomers ook voor meer koelte, omdat bomen niet alleen schaduw geven maar met de waterverdamping door het blad ook de lucht koelen. Bovendien geven de hier genoemde (bladverliezende) dakbomen alleen schaduw van het voorjaar tot in de herfst. In de winter - als het blad van de boom is- valt er weer zonlicht door de kale kroon heen. Vooral in kleine tuinen kunnen dakbomen daarom een uitkomst zijn! 

 

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Carpinus Betulus-s Dakboom
Malus Evereste Dakboom
Platanus Hispanica Prenor Dakboom Solitair
Platanus Hispanica Prenor Dakboom
Platanus Hispanica-s Dakboom
Platanus Orientalis Minaret Dakboom
Quercus Palustris-s Dakboom

Dakplatanen en daklinden

Wanneer je een schaduwterras wilt creëren met dakbomen dan zullen deze bomen over het algemeen in de bestrating komen te staan. Dakplatanen en daklinden kunnen hier goed tegen. De dakplataan Platanus hispanica (gewone plataan) is het meest populair, deze krachtig groeiende boom geeft dan ook snel een mooie parasol. Daarnaast zijn de grote, handlobbige bladeren erg decoratief, net zoals de grijsgroen en geelgroen afschilferende schors. Zo’n karakteristieke afschilferende schors is ook te zien bij Platanus orientalis ’Minaret’. Deze oosterse plataan heeft wat kleinere, handspletige bladeren en een dichtere kroon dan de gewone plataan. Zijn jonge twijgen zijn purperrood en hij verkleurt in de herfst mooi geel. Houd er rekening mee dat bij het snoeien van dakplatanen in de zomer veel stof en viltige beharing (van de onderkant van de bladeren) vrijkomt. Bij sommige mensen geeft dit een allergische reactie zoals jeuk, hoesten of niezen. Snoei platanen daarom ’s zomers bij voorkeur bij regenachtig weer.
Ook daklinden worden veel toegepast. Net zoals dakplatanen doen ze het goed op vrijwel elke grondsoort. Tilia europaea ’Pallida’ (koningslinde) groeit snel en heeft het hele seizoen mooi frisgroen blad. Tilia europaea ’Euchlora’ (krimlinde) heeft glimmend donkergroen blad en kan erg goed tegen droogte. Een prima dakboom voor op zandgrond! De krimlinde heeft nog een voordeel: hij wordt amper aangetast door luizen waardoor je ook geen last hebt van door luizen veroorzaakte honingdauw, een plakkerige afscheiding die van de boom af druppelt.

Andere populaire dakbomen

Een standplaats tussen tegels of klinkers is ook voor Pyrus calleryana ’Chanticleer’ (sierpeer) geen probleem. De sierpeer groeit minder hard dan de plataan en de linde, maar omdat deze dakboom al vroeg in het voorjaar uitloopt, geeft hij eerder schaduw en privacy dan andere dakbomen. Zijn glanzend groene bladeren, zijn uitbundige, witte voorjaarsbloesem én zijn gele met rode herfsttinten maken deze dakboom het hele seizoen aantrekkelijk. Hoewel Pyrus calleryana ’Chanticleer’ een sierpeer is, volgen na de bloei overigens zelden sierpeertjes.

Niet alle dakbomen zijn geschikt voor een uitsparing in het terras. Carpinus betulus (gewone haagbeuk), Parrotia persica (Perzisch ijzerhout) en Quercus palustris (moeraseik) doen het beter als ze niet in de verharding staan. Je kunt ze wél naast het terras planten - in een border of in het gazon - zodat ze toch schaduw op het terras geven. Deze dakbomen vallen in de herfst alle drie op door hun prachtige bladkleuren. De haagbeuk kleurt dan geel, de moeraseik donkerrood en het Perzische ijzerhout spant de kroon met zijn gele, oranje, rode en purperen herfsttinten. Voor extra sfeer in de herfsttuin zijn deze fraaie dakbomen een aanrader.

Bijzondere dakbomen

Wil je graag wat anders dan een ‘gewone’ dakboom, dan kun je kiezen voor een meer bijzondere vorm. Zo zijn bijvoorbeeld Carpinus betulus en Platanus hispanica ook verkrijgbaar als meerstammige dakvorm en meerstammige parasol (deze is aan de bovenkant ronder van vorm). De grillige stammen van dit type dakbomen contrasteren mooi met de strakke, in vorm geknipte kroon. En wat dacht je van een daklinde of een dakplataan met een dubbele dakvorm? Of van de wel heel bijzondere etagelinde; deze heeft maar liefst drie ‘daken’ boven elkaar. Dit soort opvallende dakbomen komen het beste tot hun recht als solitair op een prominente plek. Ze vormen jaarrond ware blikvangers! Een echte eyecatcher is ook THE SWING®. Deze unieke dakbomen hebben een ‘swingende’ stam in de vorm van een S, wat zowel speels als stijlvol oogt, en zijn exclusief verkrijgbaar bij Van den Berk Boomkwekerijen. Door de vorm van de stam hoeven deze dakbomen in het terras te staan om toch voldoende schaduw op het terras te geven. Plaats er enkele op een rij aan weerszijden van het terras en je hebt een bijzonder sfeervolle zitplek. THE SWING® is verkrijgbaar in Carpinus betulus, Platanus hispanica en Parrotia persica