Tiliaceae

Tilia ×europaea 'Euchlora' Krimlinde

Zeer waarschijnlijk een hybride tussen T. cordata en de zeldzame T. dasystyla uit de Krim. Vormt een ovale kroon met een doorgaande stam waaraan doorhangende takken staan. Hierdoor is in de jeugd goed… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 15 - 20 m
Kroon: ovaal tot breed eivormig, halfopen kroon
Blad: scheef hartvormig tot breed-eivormig, glimmend donkergroen, 4 - 10 cm
Bloemen: in tuilen, Ø 5 - 10 cm, lichtgeel, 3 - 9 bijeen, juni/juli , geurende bloemen
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Lichtminnend Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Ovaal 1ste grootte, boom hoger dan 12m Halfopen kroon Groen Geel Juni Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Waardboom voor vlinders Niet giftig (gewoonlijk) Geurende bloemen
Tilia X Euchlora
Tilia-europaea-euchlora
Tilia Europaea Euchlora 1
Tilia Europaea Euchlora 3
Tilia Europaea Euchlora
Tilia Europaea Euchlora 2

Tilia ×europaea 'Euchlora'

Zeer waarschijnlijk een hybride tussen T. cordata en de zeldzame T. dasystyla uit de Krim. Vormt een ovale kroon met een doorgaande stam waaraan doorhangende takken staan. Hierdoor is in de jeugd goede begeleidingssnoei nodig. Lange tijd blijft de bast dun, pas later ontstaan diepe groeven. Het blad heeft een scheve hartvormige bladvoet en een kort toegespitste bladtop. De bladsteel is vaak rood getint en de bladrand fijn gezaagd. Aan de onderzijde is het blad lichtgroen. De geurende bloemen verschijnen in hangende tuilen en zijn bijzonder rijk aan honing. 'Euchlora' is een van de beste drachtbomen voor bijen. Het schutblad is circa 6,5 cm lang. Vanwege het mooie blad en de rijke bloei is 'Euchlora' zeer geliefd als laan- en straatboom. Groot voordeel daarbij is de geringe aantasting door luis.
Specificaties
Hoogte:
15 - 20 m
Kroon:
ovaal tot breed eivormig, halfopen kroon
Schors en takken:
grijs, licht gegroefd, twijgen geelgroen
Blad:
scheef hartvormig tot breed-eivormig, glimmend donkergroen, 4 - 10 cm
Bloemen:
in tuilen, Ø 5 - 10 cm, lichtgeel, 3 - 9 bijeen, juni/juli , geurende bloemen
Vruchten:
ovaal, aan top smal toelopend, grijs, viltig behaard, Ø circa 0,9 cm
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
alle, kan goed tegen droogte
Blad:
scheef hartvormig tot breed-eivormig, glimmend donkergroen, 4 - 10 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
weinig windgevoelig
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), waardboom voor vlinders
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, begraafplaatsen, grote tuinen, boomsingel
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Booth’s Flotbeck Baumschulen, Hamburg, Duitsland, ± 1860
Synoniemen:
Tilia ×euchlora
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.