Hippocastanaceae

Aesculus hippocastanum Witte paardenkastanje

Bekende boom die al vele eeuwen in cultuur is in grote delen van Europa. Groeit uit tot grote boom met brede, golvende kroon en een korte, stevige stam. Zeer dicht gesloten kroon, waardoor zware schad… Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 20 - 25 (30) m, snelgroeiend
Kroon: bolvormig, dichte kroon
Blad: handvormig, 5/7-tallig, donkergroen, circa 20 cm
Bloemen: wit, opstaande pluimen, mei/juni
Hoogstam boom Meerstammige boom Kleigrond Lemige grond Veengrond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Bestand tegen korte overstromingen 1ste grootte, boom hoger dan 12m Dichte kroon Groen Wit Mei Snelgroeiend Opvallende bloei Drachtboom voor bijen Niet giftig (gewoonlijk)
Aesculus-hippocastanum-s-100-120-hf-7
Aesculus Hippocastanum 5
Aesculus Hippocastanum 1-1
Aesculus-hippocastanum-s-120-140-ml5m-hf-1
Aesculus Hippocastanum
Aesculus Hippocastanum 8
Aesculus Hippocastanum 7
Aesculus-hippocastanum-s-35-40-klb-1
Aesculus Hippocastanum 6
Aesculus-hippocastanum-s-45-50-klb-2
Aesculus Hippocastanum 1
Aesculus-hippocastanum-s-35-40-45-50-klb-2
Aesculus Hippocastanum 3
Aesculus Hippocastanum 4
Aesculus Hippocastanum 2
Aesculus-hippocastanum

Aesculus hippocastanum

Bekende boom die al vele eeuwen in cultuur is in grote delen van Europa. Groeit uit tot grote boom met brede, golvende kroon en een korte, stevige stam. Zeer dicht gesloten kroon, waardoor zware schaduw ontstaat. Volwassen exemplaren kunnen 30 m hoog worden met een breedte van ruim 20 m. Opvallend zijn de dikke twijgen van 2 cm doorsnede. Deze zijn afhangend met een opstaand twijgeinde. De tegenoverstaande bladeren kunnen een doorsnede van 20 cm krijgen. In de herfst geelbruin verkleurend. De bloeiwijze is uitbundig en wit, in 20 - 25 cm lange opstaande pluimen. Opvallend is de verkleuring van geel naar rood van de macule (vlek in de bloem). Heeft een diepgaande hoofdwortel met vele stevige vertakkingen. De rijke vruchtdracht maakt aanplant in straten minder geschikt. Strooizoutgevoelig.
Specificaties
Hoogte:
20 - 25 (30) m, snelgroeiend
Kroon:
bolvormig, dichte kroon
Schors en takken:
dunne, bruine en gladde schors, kleverige knoppen
Blad:
handvormig, 5/7-tallig, donkergroen, circa 20 cm
Bloemen:
wit, opstaande pluimen, mei/juni
Vruchten:
gestekeld, met 1 tot 3 glanzende bruine kastanjes
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
geringe eisen, kan verharding verdragen, geen asfalt
Blad:
handvormig, 5/7-tallig, donkergroen, circa 20 cm
Bodemvochtigheid:
bestand tegen lange overstroming
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
4 (-34,4 tot -28,9 °C)
Windbestendigheid:
matig tot goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6)
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), drachtboom voor bijen
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, begraafplaatsen, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Z.O.-Europa, Noord-Iran tot in het westen van de Himalaya
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.