Bijenstrategie

Bijen zijn uitermate belangrijk in ons ecosysteem: zonder bijen komt de hele voedselketen in gevaar. Sinds 2014 zijn we bij Van den Berk Boomkwekerijen bewust bezig met het bij-vriendelijk maken van onze kwekerij. In 2015 zijn we gestart met het delen van informatie over drachtbomen met afnemers en alle andere geïnteresseerden en in 2019 hebben we de Nationale Bijenstrategie van de rijksoverheid ondertekend.

350 hectare jaarrond aantrekkelijk maken voor bijen.

In Sint-Oedenrode beslaan de percelen van de kwekerij gezamenlijk zo´n 350 hectare. In het enorme bomenbestand zitten veel drachtbomen, met opeenvolgende bloeiperiodes. Er zijn in de kwekerij al in februari bloeiende drachtbomen te vinden. De top van de bloei valt in april-juni en daarna loopt het aanbod bloeiende drachtbomen terug. Er zijn nog soorten als Tetradium en Heptacodium die laat bloeien en erg geliefd zijn bij bijen, maar de aantallen zijn beperkter. In het algemeen is de nazomer een moeilijke periode voor bijen. Om het hele vliegseizoen te zorgen voor voldoende dracht nemen we aanvullende maatregelen:

  • Het gebruik van bijenmagneet Phacelia als groenbemester. Deze bloeit van mei tot half augustus. Door een keer extra te maaien geeft deze een tweede bloei in september.
  • Het zaaien van wilde bloemmengsels die laat in het seizoen nog dracht geven. We doen dat al een aantal jaren op stroken tussen en langs de percelen en sinds 2019 ook op enkele stroken op de percelen zelf, tussen de bomenrijen.
  • Het laat in het seizoen zaaien van kleinbloemige zonnebloemen. De bloeitijd loopt van augustus tot ver in oktober.
Bijenstrategie - zonnebloemen
Bijenstrategie - bij op bloem
Bijenstrategie - veld met bloemen

Imkers op de kwekerij

We hebben twee imkers op de kwekerij. Eén ervan is een hobbymatige imker, en eigen medewerker van de boomkwekerij, die honing produceert. De andere imker is een professionele bijenkweker die bijenvolken levert aan de tuinbouwsector. Zij zetten hun kasten in de kwekerij op percelen waar veel drachtbomen staan te bloeien. De hobbykweker heeft de kasten meestal op een vaste plek staan waar gedurende het vliegseizoen voldoende te halen valt. De professionele imker verzet zijn kasten regelmatig. De bijen van beide imkers leveren een bijdrage aan het bestuiven van bomen in de omgeving en aan het voortbestaan van de bijenpopulaties.

Kennis over drachtbomen

In het boek ´Van den Berk over Bomen´, worden 1100 bomen en heesters beschreven. Met behulp van een symbool is hierin aangegeven welke boomsoorten ook drachtbomen zijn. Op de website www.vdberk.nl/bomen zijn 1600 bomen én heesters met foto´s en een beschrijving te vinden. Met gebruik van een zoekfilter kunnen de drachtbomen worden geselecteerd, om zo te bekijken wat de mogelijkheden zijn en van veel soorten zijn zowel de pollenwaarde als nectarwaarde vermeldt. Met enige regelmaat organiseren we rondom dit thema ook Expert Tours voor groenprofessionals. We bekijken met de deelnemers het assortiment aan goede drachtbomen en een imker geeft in de kwekerij uitleg. Nieuwsbriefinschrijvers krijgen bericht over deze thema-fietstours.