Een boom kopen, wij geven je tips!

Wil je één of meerdere bomen kopen, informeer je dan eerst goed. Hoe maak je een goede keuze? En waar moet je op letten bij het kopen en aanplanten van bomen? Wij geven je tips! 

De juiste keuze bij het kopen van bomen

Wil je bomen kopen, bedenk dan eerst goed wat je precies wilt; wil je bijvoorbeeld een mooie bloesemboom, een boom waaronder je heerlijk in de schaduw kunt zitten of leibomen om meer privacy in je tuin te creëren? Kies je voor een meerstammige boom of een soort die sierlijke vruchten geeft? Ook belangrijk, vooral in een wat kleinere tuin: hoe hoog en breed mag de kroon worden?

Natuurlijk zul je ook rekening moeten houden met de grondsoort en de standplaats. Gaat het om een plek in de zon of (half)schaduw, om een beschutte plek of vol op de wind? Voor elke plek is wel een geschikte boom te vinden, want er zijn enorm veel verschillende soorten bomen verkrijgbaar.

Hulpmiddel bij het kiezen van de juiste boom

Een handig hulpmiddel bij het kiezen van de juiste boom is de bomenfilter op onze website. Zoek je bijvoorbeeld een boom voor een kleine tuin op droge zandgrond, die opvallend bloeit én sierlijke vruchten geeft? Na het aanklikken van de juiste filters zie je direct alle soorten die hieraan voldoen; deze zijn gefilterd uit een database van 1600(!) bomen en struiken. Je kunt ook de gewenste eindhoogte en bloeikleur aangeven, maar ook welk type kroon of bladkleur  je wilt hebben. Zoek je een speelboom, een boom voor een patio- of daktuin of een soort die het goed doet in het kustgebied? Misschien wil je graag een boom met een decoratieve stam? Dit soort selecties kun je allemaal maken.

Leuk is dat je met behulp van deze bomenfilter ook op bijzondere bomen wordt gewezen. Soorten die minder bekend, maar zeker de moeite waard zijn. Maar wellicht wil je ‘gewoon’ een sierappel of een magnolia maar weet je nog niet welke. Voer dan eenvoudig de botanische of Nederlandse naam in. Makkelijker kan het niet!

Maarten Romme

Verkoop & advies

maarten@vdberk.nl
+31 (0) 413 480 421
+31 (0) 6 5706 5754
LinkedIn

Neem contact op
Acer Campestre Annys Globe 6
Acer Palmatum Dissectum 4
Castanea Sativa Annys Summer
Catalpa Bigninioides Aurea
Tilia Cordata Van Pelt

Hoogstam, meerstammig of solitair bomen kopen?

Belangrijk bij het kopen van bomen is om te bepalen  welke vorm je zoekt. Bomen kunnen op verschillende manieren worden gekweekt, bijvoorbeeld als hoogstam boom, beveerd/betakte boom, meerstammige boom of solitaire boom.

Hoogstambomen hebben een vrije stamhoogte van minimaal 2 meter. Je kunt er dus onderdoor kijken. Meerstammige bomen hebben zoals het woord al zegt, meerdere stammen. Deze kunnen vanaf de grond zijtakken en blad hebben of aan de onderkant opgeknipt zijn. Ze hebben meer bladmassa op ooghoogte dan hoogstambomen. Meerstammige staan erg mooi in de border of in plantsoenen. Sommige soorten zijn verkrijgbaar in meerdere vormen. Het bekende krentenboompje wordt opgekweekt als hoogstamboom, als meerstammig opgeknipte solitaire heester én als beveerde heester. Beveerd betekent dat de zijtakken laag bij de grond beginnen. Het hangt van de toepassing en het gewenste beeld af welke boomvorm je kiest. Elke boom kan uitgroeien tot een solitair exemplaar. Een solitaire boom is vaak wat ouder en heeft een eigen unieke karakteristieke uitstraling/groeiwijze.

Wat kost een boom?

Hier is geen duidelijk antwoord op te geven. De maat en de kwaliteit bepaalt uiteindelijk de prijs van een boom. De maat wordt aangeduid door middel van de stamomvang. Dit is de omtrek van de stam op 1 meter vanaf de grond, gemeten in centimeters. Wij zijn gespecialiseerd in het kweken van wat grotere bomen, beginnend bij maat 18-20cm. Dit is vergelijkbaar met de omtrek van klein kopje koffie. Bij meerstammige en beveerde bomen wordt de hoogtemaat aangegeven. Deze varieert van 4 tot 10 meter. Struiken zijn er vanaf  1 meter hoogte.

De kwaliteit van een boom wordt voor het grootste gedeelte bepaald onder de grond, door het wortelgestel. Dat vormt letterlijk de basis van de boom. Voor een goede groei is een goed vertakt wortelgestel nodig. Als een boom op de kwekerij regelmatig wordt verplant ontwikkelt deze steeds nieuwe haarwortels waardoor een compacte, fijn vertakte wortelkluit ontstaat. Uiteraard is zo’n kwaliteitsboom wat duurder dan een boom waar bij het opkweken minder aandacht aan het wortelgestel is besteed. Hij zal echter makkelijker aanslaan op zijn nieuwe plek en beter groeien.

Hoe beoordeel je de kwaliteit van een boom

Op papier lijken bomen misschien identiek, maar in de praktijk zijn er grote verschillen in wat er wordt aangeboden. De ene Quercus robur 20-25 is beslist de andere niet. Dit verschil wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid werk en energie die erin zijn gestoken.

Hoe weet je nu zeker dat je kwaliteitsbomen geleverd krijgt? Eigenlijk maar op één manier: trek zelf de laarzen aan en ga, vóór aanbesteding of gunning, de benodigde bomen bij de kwekers bekijken.

Een boom koop je voor jezelf en toekomstige generaties

Weet je welke soort en vorm boom je wilt aanschaffen, ga dan niet bezuinigen op de aankoop. Een boom plant je om er heel lang plezier van te hebben. Als het goed is, blijft hij tientallen jaren staan. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor kwaliteit. Een boom die met veel aandacht is gekweekt, is gezond, heeft een goed opgebouwde, evenwichtige kroon met een rechte doorgaande harttak en uiteraard geen beschadigingen aan de stam.

Een volwassen boom kopen

Ken je het gezegde ‘Boompje groot, plantertje dood’? Bij de aanplant van klein formaat bomen is dat inderdaad vaak het geval. Heb je minder geduld dan kun je beter grote bomen kopen want deze zorgen direct voor veel sfeer. Het voordeel van het kopen van volwassen bomen is, dat je direct het beeld creëert waar je anders decennialang op zou moeten wachten.

Waar moet je opletten bij het planten van grote bomen?

Bomen t/m een stamomtrek van 18-20 zijn vaak nog zelfstandig of met twee personen te planten. Houd er wel rekening mee dat het gewicht al snel oploopt tot boven de 100 kg. Voor het planten van grotere bomen, kun je het beste een hovenier inschakelen. Deze beschikken over de juiste hulpmiddelen, waardoor de kans op beschadigingen wordt verkleind. Het beste moment om bomen te planten is tussen oktober en april, de boom is dan in winterrust. In het najaar is de grond nog relatief warm, waardoor de bomen nog vóór de winter nieuwe haarwortels kan aanmaken. Dit bevordert de groei na de winter.

Hoe groot moet een plantgat zijn?

Het plantgat moet ruim gegraven worden, liefst 1.5x de omvang van de kluit. Plantgaten kunnen nooit te breed zijn maar wel te diep. Het is heel belangrijk dat de boom niet dieper komt te staan dan op de kwekerij anders verstikken de wortels. De wortelhals moet zichtbaar blijven dus meet voor het graven de hoogte van de kluit. Houd daarbij rekening met het feit dat zware bomen door het eigen gewicht kunnen gaan zakken en dat geroerde of aangebrachte grond zal inklinken. Zandgronden klinken met ongeveer 10% en kleigrond over het algemeen met 20% in. Bekijk ook onze plantinstructies.