Rosaceae

Sorbus intermedia Zweedse meelbes

Middelgrote boom met eerst een smal piramidale kroon die later breed eirond uitgroeit. Oude exemplaren krijgen uiteindelijk een ronde kroon. Het is een langzame groeier met een doorgaande hoofdtak en … Lees meer

Belangrijke eigenschappen
Hoogte: 10 - 12 (15) m
Kroon: breed eirond tot rond, dichte kroon
Blad: ovaal tot eirond, gelobd, donkergroen, 6 - 10 cm
Bloemen: cremewit, in tuilen van circa 11 cm Ø, mei , geurende bloemen
Herfstkleur: geel, oranje
Hoogstam boom Meerstammige boom Kalkrijke grond Lemige grond Voedselarme grond Zandgrond Verdraagd verharding Bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6) Kan op droge grond Bestand tegen wind Breed eirond 2de grootte, boom tussen 6 en 12m Dichte kroon Groen Wit Mei Vroege uitloop Gemiddelde groeisnelheid Opvallende bloei Alle herfstkleuren Drachtboom voor bijen Voedselboom voor vogels Niet giftig (gewoonlijk) Alle soorten Geurende bloemen
Sorbus Intermedia
Sorbus-intermedia

Sorbus intermedia

Middelgrote boom met eerst een smal piramidale kroon die later breed eirond uitgroeit. Oude exemplaren krijgen uiteindelijk een ronde kroon. Het is een langzame groeier met een doorgaande hoofdtak en een dichte vertakking. De zwartgrijze stam blijft lang glad maar is later gegroefd. Jonge twijgen zijn grijsbruin tot olijfbruin, aanvankelijk grijs behaard maar spoedig kaal. Het blad is gelobd met aan beide kanten 5 tot 9 lobben. Aan de bovenzijde is het donkergroen en licht glanzend, de onderzijde is witviltig en in de herfst kleurt het geel tot oranjegeel. Soms blijft herfstverkleuring achterwege. De crèmewitte bloemen verspreiden een typische geur. Na de bloei verschijnen de oranjerode eivormige tot ronde vruchten in kleine tuilen. Deze zijn tot in oktober aanblijvend. S. intermedia is een windbestendige boom die droogte goed verdraagt. Resistent tegen bacterievuur.
Specificaties
Hoogte:
10 - 12 (15) m
Kroon:
breed eirond tot rond, dichte kroon
Schors en takken:
schors glad, zwartgrijs, later gegroefd
Blad:
ovaal tot eirond, gelobd, donkergroen, 6 - 10 cm
Herfstkleur:
geel, oranje
Bloemen:
cremewit, in tuilen van circa 11 cm Ø, mei , geurende bloemen
Vruchten:
eivormig tot rond, oranjerood, vruchten tot 1,2 cm Ø, lang aanblijvend
Stekels/doorns
Geen
Giftigheid:
gewoonlijk niet giftig voor mensen, (grote) huisdieren en vee
Grondsoort:
weinig eisend, optimaal op kalkrijke gronden
Blad:
ovaal tot eirond, gelobd, donkergroen, 6 - 10 cm
Bodemvochtigheid:
kan op droge grond
Verharding:
verdraagt verharding
Winterhardheid:
5a (-28,8 tot -26,1 °C)
Windbestendigheid:
goed
Overige bestendigheden:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind
Faunaboom:
bestand tegen vorst (WH 1 t/m 6), bestand tegen wind, voedselboom voor vogels
Toepassing:
lanen en brede straten, parken, pleinen, boombakken, begraafplaatsen, daktuinen, kustgebieden, grote tuinen
Vorm:
hoogstam boom, meerstammige boom
Oorsprong:
Zuid-Scandinavië
Veelgestelde vragen

Een boom weegt al snel enkele tientallen tot honderden kilo’s. Het bezorgen en lossen van (grote) bomen is specialistisch werk en daarom werken we met eigen chauffeurs en speciaal door ons geselecteerde transportbedrijven. Het is ook mogelijk om uw bestelling zelf af te halen op de kwekerij. U kunt dit aangeven tijdens het bestellen van uw bomen. Zodra de boom klaarstaat om afgehaald te worden, ontvangt u van ons bericht. De bomen worden gelost naast de vrachtwagen. Is de plantlocatie eenvoudig te bereiken dan is het in overleg met de chauffeur mogelijk om de bomen naast het plantgat te lossen. Dit wordt ter plekke beoordeeld door onze chauffeur.

In veel gevallen combineren wij de webshopbestellingen en plannen een logische rijroute. Zo kunnen we voorkomen dat de transportkosten onnodig hoog worden en sparen we het milieu.
Er is tijdens het bestellen van bomen de mogelijkheid om een voorkeur op te geven. We proberen daar rekening mee te houden. Wij communiceren altijd vooraf de exacte leverdatum. Mocht de voorgestelde datum of tijd niet uitkomen, neemt dan direct contact met onze logistieke afdeling op zodat we gezamenlijk naar een alternatief kunnen kijken. Bij de keuze voor directe levering, streven wij ernaar om bestellingen binnen 7 werkdagen te bezorgen.

Voor particulieren bestellingen via de webshop houden wij onderstaande bezorgkosten aan. Voor groenprofessionals staan de bezorgkosten apart vermeld op de offerte en kunnen afwijken van onderstaande tarieven.

Bezorging particulieren Nederland (exclusief Waddeneilanden):
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: 49,95 euro transportkosten
Orderbedrag < 300 euro: 99,95 euro transportkosten>

Bezorging particulier België:
Orderbedrag > 1000 euro: geen transportkosten
Orderbedrag < 1000 euro: berekening vindt plaats o.b.v uw regio:
Regio Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant:
99,95 euro verzendkosten
Regio West- en Oost-Vlaanderen:
149,95 euro verzendkosten
Wallonië :
199,95 euro verzendkosten

Bomen zijn levende organismen. Wij kweken deze met veel zorg en aandacht en wij kunnen garanderen dat de bomen van goede kwaliteit zijn. Omdat wij echter niet kunnen controleren of de bomen op de juiste manier worden geplant en de juiste verzorging krijgen, kunnen wij helaas geen garantie geven op de aangroei van bomen. Eventueel is deze garantie, tegen een percentage van het totaalbedrag, wel bij te kopen. Neem voor meer informatie contact op met onze verkoopafdeling.

Een boom t/m maat 18-20 is met de hand te planten. Bij heesters ligt de grens op ongeveer maat 250-300. Een boom/heester, inclusief kluit weegt al snel meer dan 125 kg. Om een boom/heester op een juiste en zorgvuldige manier in het plantgat te krijgen, raden wij aan om bij bomen vanaf maat 20-25 of maat 300-350 (heesters) hulp van een groenprofessional in te schakelen. Zij beschikken over de juiste werktuigen om de boom zorgvuldig en goed in het plantgat te krijgen.